Ország-világ

2005.12.02. 00:00

Nem bíznak még Bagdadban

Cs. E.

[caption id="" align="alignleft" width="148"] Bush még kiáll a győzelem mellett
[/caption]Nem Washingtonban, hanem Irakban, a katonai parancsnokok döntik el, meddig tart az Egyesült Államok „küldetése” – hangoztatta az amerikai elnök legutóbbi beszédében. George W. Bush ismét kiállt a végső győzelem mellett, s azt próbálta szemléltetni, hogy stratégiája kezd végre eredményeket produkálni.

Bush szerint a jól kiképzett iraki biztonságiak száma eléri a 212 ezret, 95 harcképes zászlóalj van az országban, és 29 katonai támaszpontot adtak át az irakiaknak. Elemzők azonban kételkednek e statisztika hitelességében. Miközben a különböző etnikai és vallási csoportok között komoly feszültségek vannak, az iraki haderő komány iránti hűségét senki nem tett eddig próbára. Még a Pentagon számításai szerint is csak néhány százra tehető azoknak az iraki katonáknak a száma, akik önállóan képesek levezetni egy akciót – mutat rá a BBC.

Miközben az elnök igyekszik megnyerni honfitársai támogatását, beszédeivel azt próbálja megakadályozni, hogy a közeljövőben a gyors csapatkivonásról döntsenek – jegyzik meg hírmagyarázók. Mindenesetre – egy friss felmérés szerint – az amerikaiak 54 százaléka úgy látja: az irakiak képtelenek lennének önállóan a béke fenntartására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában