Ország-világ

2005.12.04. 18:24

Nyilvános lett a Katrina-dosszié

A vihar után most az érzelmek dühöngenek Katrina miatt az Egyesült Államokban.

Farkas Károly

Ha a hurrikán ismét az Egyesült Államok déli államaiban pusztítana, az sem kelthetett volna nagyobb vihart, mint a Lousiana állam kormányzója, Kathleen Blanco által közzétett 100 ezer oldalnyi dokumentum. A „Katrina-dossziéként” emlegetett iratok új fényt vetnek a Szövetségi Katasztrófavédelmi Hivatal (FEMA) tevékenységére.

A jegyzeteket, elektronikus leveleket sőt kézzel írótt feljegyzéseket is tartalmazó irattömegből világosan kiderül, hogy a FEMA tehetetlensége miatt keletkezett lehetetlen helyzet a hurrikán elvonulta után. A jegyzetekből, melyeket gyakran a tomboló viharban fogalmaztak a kormányzó munkatársai, olyan részletekre is fény derül melyekkel kapcsolatban eddig a sajtó is csak találgatásokba bocsátkozhatott. Ilyen eset a katasztrófavédelem 500 buszának példája is. A kiürítést szorgalmazó kormányzó már a vihar másnapján buszokat kért a FEMA illetékeseitől. Ám azok, bár rendelkeztek 500 bevethető járművel, azokat egy másik városba küldték és ott várakoztatták őket. A sors fintora, hogy mire egy nappal később kiadták az utasítást a buszok New Orleansba indítására, azokat már elsodorta a kiöntött Mississippi. „Dühítő és frusztráló élmény volt” – nyilatkozta a kormányzónő. Az Egyesült Államokban már korábban is felmerült a katasztrófavédelem vezetőinek felelősségre vonása, a FEMA igazgatójának távoznia is kellett hivatalából. Ez valószínűleg nem elégíti ki a rokonaikat, megélhetésüket, otthonaikat elvesztett emberek százezreit.

A legutolsó becslések szerint nem kevesebb mint 6644 embert tartanak eltűntként nyilván Louisiana és Mississippi államban. Az eltűntek közül mintegy ezer gyermek. Hivatalosan 1306-an haltak meg a természeti csapás következtében, de az eltűnteket is figyelembe véve az áldozatok száma megközelítheti a nyolcezret. A város félmillió lakosából eddig csak nyolcvanezren költöztek vissza. Több kerület még mindig teljesen néptelen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában