Ország-világ

2005.12.13. 07:00

Óvatosan a téli autózással!

VESZÉLYES ÜZEM Olvasónk gyakorlatlan a vezetésben: friss jogosítványa van. Arra kíváncsi, mi mindenre kell figyelnie, ha el akarja kerülni a balesetet. Tanácsainkat több részben közöljük.

BAMA

Ne sajnáljunk autónktól és magunktól a téli gumit! – tanácsolja Sánta László, az Autótulajdonosok Országos Érdekvédelmi Egyesületének elnöke. Már három-négy foknál érdemes feltenni – hogy a mínuszokról ne is beszéljünk. A havas, jeges, ónos esős, fagyott úton nyári gumikkal sokkal nagyobb a féktávolság. A túl magabiztosak, a könnyelműek mégis képesek egész télen ezekkel furikázni, növelve a balesetveszélyt. Németországban például már jogszabály született a téli gumik használatáról; nálunk ez még várat magára. Legyen önkontrollunk – hangsúlyozza szakértőnk. A fizikának megvannak a tőlünk független törvényei.

A városi dugóban, araszolgatásban sokan bevágnak az előttük közlekedő autó elé, majd hirtelen fékeznek. Ha kocsijuknak ABS-es, azaz komputeres fékje van, a mögöttük maradó autó nagy eséllyel beléjük szalad. Ilyenkor komoly vita kerekedhet, ki a hibás. „Látni és látszani” – figyelmeztet a jelszó. Világító berendezéseink mindig legyenek tiszták. Latyakos úton a sár könnyen felverődik az autólámpákra. Tisztítsuk meg őket, mielőtt ismét útnak indulunk. A friss jogosítvánnyal bírók ne merészkedjenek ki a szűz hóba, ha nem muszáj. Ekkor leselkedik ugyanis rájuk a legnagyobb veszély. Legyen téli szélvédőmosó folyadék a tartályban, és működjön jól az ablakmosó. Készítsük fel a gépkocsit a téli üzemmódra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában