Ország-világ

2005.12.21. 00:00

Próbarobbantás januárban

Másfél évvel a törökbálinti robbanás után még mindig nem zárult le az eset nyomozása. A rendőrség pontot tenne az ügy végére, a védelem viszont rekonstruálná a történteket.

Nagy Eszter Dóra

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A robbanás óriási károkat okozott a környéken, a károsultak másfél éve várnak arra, hogy a bíróság kimondja, ki a felelős a történtekért
[/caption]Rendőrségi információk szerint még az idén lezárja a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a törökbálinti robbanással kapcsolatos nyomozást. Úgy tudjuk, december 29-én tartanak iratismertetést, vagyis másfél évvel a történtek után végre lezárulhat az ügy. Tóth Ferenc, az ügyben meggyanúsított Pyro-Technik Kft. ügyvezetője ugyanakkor lapunknak azt mondta: harcolni fog az igazáért, a cég vezetői ártatlannak tartják magukat.

Mint ismert, 2004 augusztusának elején egy hatalmas robbanás következtében változott pokollá a cég törökbálinti pirotechnikai raktára. Órákon át robbantak a tűzijátékok és bombák. A raktár három dolgozója életét vesztette, a környéken és a raktárban több mint kétszázmillió forint kár keletkezett. Kiégett egy sor hétvégi és családi ház, autó. A károsultaknak addig reményük sincs kártérítésre, amíg a bíróság ki nem mondja, hogy ki a felelős a történtekért.

Az ügyben két hónapja történt fordulat, akkor a robbanószerrel való visszaélés mellett több emberen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel is meggyanúsították a cég négy vezetőjét. A hónapok óta tartó nyomozásban a fő vitát a robbanóanyag esetleges jelenléte váltotta ki. A vádlottak tagadják, hogy illegálisan tároltak volna fekete lőport, illetve TNT-t. Szerintük az utóbbi anyagot ismeretlenek becsempészték a raktárukba. A rendőrség szerint fekete lőpor, szakértők szerint pedig a katonai robbanószer okozhatta a detonációsorozatot. A védelem végül azt javasolta, hogy próbarobbantásokkal rekonstruálják a két anyag közötti különbséget. A kérelmet azonban a rendőrség elutasította.

A cég a saját költségén mégis vállalta, hogy megtartják a vizsgálatot, még a nyomozás lezárásának ellenére is. Tóth Ferenc szerint a robbantást a törökbálinti talajszerkezethez hasonló adottságokkal rendelkező Keszthely környékén, a tervek szerint januárban hajtanák végre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában