Ország-világ

2005.12.02. 00:00

Százával jártak CIA-gépek európai reptereken

Több mint 300 CIA-járat landolt európai repülőtereken – egy brit napilap állításával újabb elemmel bővítette azokat az állításokat, amelyek szerint Washington terroristákat szállított vélhetően titkos európai börtönökbe. A The Guardian napilap szerint láttak járatnaplókat, amelyek annak a 26 repülőgépnek a járatait dokumentálták, amelyek a Központi Hírszerző Iroda (CIA) irányított. A napló „példátlan” mennyiségű utazásról számol be, de azt nem fedi fel, hogy mely repülőgépek vettek részt állítólagos börtönökbe való szállításban – írja a lap.

B. B.

A járatnaplók felfedik, hogy a CIA 96 alkalommal járt Németországban, Nagy-Britanniában pedig 80-szor. A bejegyzések szokásos kelet-európai utakról is beszámolnak, beleértve 15 megállást Prágában. „Az Északkelet-Lengyelországban található Szyzmany légitámaszpontra – amelyet korábban úgy azonosítottak, mint egy titkos CIA-börtön állítólagos helye – a jelentések szerint csupán egyetlen alkalommal érkezett repülőgép. Lengyelország és Románia tagadta, hogy befogadott volna titkos CIA-börtönöket.

A jelentések keltette indulatok felkorbácsolódtak Európában, amint az Európai Bizottság igazságügyi biztosa, Franco Frattini szankciókat helyezett kilátásba bármely tagországnak, amely területére befogadott CIA-táborokat. Washington választ ígért, ez egyelőre várat magára. A NATO közben cáfolta azokat a vádakat, miszerint koszovói Bondsteel támaszponton is titkos börtönt működtetett volna. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Alvaro Gil-Robles néhány napja azt állította, hogy a guantánamóihoz hasonló fogoly-táborban járt Koszovóban három évvel ezelőtt.

A The Wall Street Journal pedig „kétszínűséggel” vádolta meg az európai államokat. A konzervatív lap emlékeztetett: az Európa Tanács emberi jogi biztosa nemrég ellátogatott egy Párizs központjában levő börtönbe, majd közölte: Moldova kivételével nem látott ennél rosszabb létesítményt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában