Ország-világ

2005.12.17. 00:00

Tíz egyszerű lépés, hogy kisbabánkból zseni váljék

B. B.

Csecsemőfejlesztéssel foglalkozó szakértők szerint az első évek egy emberke életében kiemelten fontosak a tanulás szempontjából. Nincs szükség Mozart és Bach muzsikájára (bár szeretik), nyelvi kazettákra vagy tudományos lexikonokra ahhoz, hogy serkentsük kisbabánk szürkeállományát. A tanulás legmegfelelőbb eszközei mi vagyunk.
Beszélgetni, énekelni, olvasni és nevetni együtt – ez a mindennapi kommunikáció az, amely a legtöbbet számít. Ugyanakkor néha nagyon megerőltető újabb kunsztokat kitalálni, amellyel fejleszthetjük a babát. Íme 10 szórakoztató – és tudományos – készségfejlesztő játék.
1. Tarts szemkontaktust Használd ki a pillanatokat, amikor az újszülött szeme nyitva van. Amikor rád néz, építi memóriáját.
2. Öltsd ki a nyelved Kutatások bizonyítják, hogy az újszülöttek  le tudják utánozni az egyszerű arcmozgásokat. Ez a korán kialakuló problémamegoldás jele.
3. ismerje meg önmagát Hagyd, hogy bámulja magát a tükörben. Kezdetben azt gondolja, egy másik babával szemez, de nagyon tetszeni fog neki, hogy a „másik” baba visszainteget és mosolyog.
4. Oszd meg vele élményeid Amikor sétáltok, kommentáld, amit látsz. „Az ott egy kutya”, „Nézd azokat a fákat”. Ezzel
a szókincsét is építheted.
5. Énekelj Tanulj meg annyi dallamot, amennyit csak bírsz. Néhány kutatás szerint a zene ritmusának érzékelése összefügg a jó matematikai érzékkel.
6. A pelenkázás élménye A pelenkázóasztal mellett töltött perceket használd arra, hogy megtanítod neki a testrészek és a ruhadarabok neveit, funkcióit.
7. Legyél játszótér Feküdj a földön és hagyd, hogy csússzon-másszon rajtad. Ezzel javíthatod egyensúlyérzékét.
8. ok és okozat összefüggései Mielőtt lekapcsolod a lámpát, jelentsd be: „most lekapcsolom a lámpát”. Az összefüggések felismerése később gyerekjáték lesz.
9. Olvass hangosan könyveket A nyolc hónapos babák képesek felismerni a szavak sorrendjének jelentőségét, ha kétszer-háromszor elismétlik nekik.
10. tapintós, érzékelős játék Érints selymet, gyapjút, pamutot óvatosan a bőréhez, hogy érezze, milyen tapintású a matéria. Csak természetes anyagokat használj a játékhoz. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában