Ország-világ

2005.12.30. 00:00

Tízezer oldalas bűnlajstrom

Megkezdődött az iratismertetés a törökbálinti robbanás ügyében. Az egyik gyanúsított szerint a történtek kapcsán újabb eljárás indult, ám ezt a rendőrség cáfolja.

Nagy Eszter Dóra

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Tizenhat hónap után, 166 tanú kihallgatásával állították össze a tavaly augusztusban történt robbanás több mint tízezer oldalas iratanyagát
[/caption]– Betekinthettünk az iratokba, ebből pozitív elmozdulásra következtetünk – mondta lapunknak az iratismertetést követően Tóth Ferenc, a Pyro-Technik Kft. ügyvezetője. Hozzátette: újabb ügyszámon indult egy újabb hatósági eljárás, ami számukra kedvező, ám pontosan nem árulta el, hogy ez micsoda. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság viszont cáfolta ezt az állítást, ám részletekről egyelőre ők sem beszélnek. Csak annyit lehet tudni, hogy a cég négy vezetőjét robbanóanyaggal való visszaéléssel gyanúsítják, közülük hármat pedig több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével.

Mint ismert, 2004 augusztusának elején egy hatalmas robbanás következtében változott pokollá a cég törökbálinti pirotechnikai raktára. Órákon át robbantak a tűzijátékok és a bombák. A raktár három dolgozója életét vesztette, a környéken és a raktárban több mint kétszázmillió forint kár keletkezett. Kiégett egy sor hétvégi és családi ház, autó.

A 16 hónapja tartó nyomozás során 166 tanút hallgattak meg. Az ügy iratai több mint tízezer oldalt tesznek ki, amelyhez még ugyanennyi melléklet járul. Tegnap két gyanúsítottnál kezdték meg az iratismertetést, erre egyébként január 11-ig szabtak határidőt. Ezután az akta átkerül az ügyészségre. A cég képviselői a kezdetektől ártatlannak vallják magukat, legutóbb azzal érveltek, hogy próbarobbantással bizonyítják be ezt. Tóth Ferenc azt mondta: később döntenek arról, hogy előterjesztenek-e újabb indítványt.

Az egyik gyanúsított szerint a történtek kapcsán újabb eljárás indult, ám ezt a rendőrség cáfolja. Nagy Eszter Dóra Tizenhat hónap után, 166 tanú kihallgatásával állították össze a tavaly augusztusban történt robbanás több mint tízezer oldalas iratanyagát -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában