Ország-világ

2005.12.08. 00:00

Továbbra is titok, hogy mennyit ér a Budapest Airport

„Még a héten kiderül, melyik induló nyeri a Budapest Airport Rt. (BA Rt.) többségi részvénycsomagjára kiírt pályázatot” – jelentette be a parlament költségvetési bizottságának tegnapi ülésén Veres János pénzügyminiszter. A tárcavezető megerősítette, hogy a kormányzati szándék szerint még az idén befejeződik a magánosítás.

Tibay Gábor

Az ülésen Veres János az ellenzék felelősségét vetette fel az üggyel kapcsolatban, mondván: a folyamatos támadások miatt nem érkeztek a jelenleginél jobb ajánlatok a reptér üzemeltetésére. Deutsch Tamás (Fidesz) ugyanis hétfőn többek között azt vetette a privatizációt lebonyolító ÁPV Rt. szemére, hogy az ellenzéki honatyák nem tekinthettek bele a BA Rt. vagyonértékelésébe. A Fidesz szerint márpedig enélkül nem jöhet létre az üzlet, éppen ezért a privatizáció leállítását kezdeményezték. Veres ezen előzmények után a bizottsági ülésen – tovább korbácsolva a kedélyeket – felmutatta a táskáját, mondván: nála van a kért dokumentum, de azt továbbra sem hozza nyilvánosságra. Az ellenzéki képviselők ekkor zárt ülésen tekintettek volna bele az iratba, ehhez azonban a kormányoldal nem járult hozzá.

A BA Rt. az értékesítési pályázat első fordulójának eredményei alapján az elmúlt évek legnagyobb privatizációs üzlete lehet: az ajánlatok elérhetik, sőt meg is haladhatják az ötszázmilliárd forintos határt. Az ellenzék  azt állítja a BA Rt. értékel eléri az 1100 milliárd forintot is. A Reuters  úgy tudja, a cégért folyó versenyből kiszállt a frankfurti repteret is üzemeltető Fraport, így a győztes várhatóan a szintén német Hochtief és a brit BAA konzorciumok közül kerülhet ki. Egyes értesülések szerint a britek lesznek a befutók: egy hazai lap egyenesen azt állította, a Gyurcsány Ferencnél látogatást tevő Tony Blair brit miniszterelnök a magyar kormányfőnél „lobbizott” országa cégének győzelme érdekében. Ezt a hírt később Batiz András kormányszóvivő cáfolta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában