Ország-világ

2005.12.09. 12:40

Újabb karantén a madárinfluenza miatt

A romániai Braila megyében, egy újabb nagyközségben rendeltek el karantént a hatóságok. Reggel óta nincs ki- és bejárás, a vírust egy helyi laboratóriumban mutatták ki néhány háztáji gazdaság elhullott házi szárnyasainak mintáiból.

BAMA

Most a bukaresti tesztek eredményét várják. Egyelőre nem terjed az ország közepe felé a madárkór. Az állategészségügyi hatóság viszont a Braila megyével szomszédos déli és nyugati megyékben több tucat településen készültségi állapotot hirdetett, megfigyelés alatt tartják a házi szárnyasokat és szigorúan megtiltották szabadon engedésüket.

Több mint 50 ezer forintnak megfelelő lei-jel bírságolják a fegyelmezetlen gazdákat. Péntektől kormánydöntéssel növelni fogják a kiszabható bírság összegét. A Fekete-tenger parti Costanta város egyik perem kerületében is több családi gazdaságból tömeges baromfi pusztulást jelentettek a tulajdonosok.

Jelenleg Romániában kilenc település van vesztegzár alatt. A madárinfluenza terjedésének megfékezésével az ország legfelsőbb védelmi tanácsa is foglalkozott. Traian Basescu államfő bejelentette: felkészítik a katonaságot, hogy szükség esetén bevessék a fertőző gócok felszámolására.

A hatóságok szerint a keletről, észak-keletről érkező vándormadárrajoknak egyelőre csak egyharmada vonult át az országon, ezért előfordulhat, hogy két-három héten belül tágabb térségben is megjelenik a madárkór Romániában.
(radio.hu)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában