Ország-világ

2005.12.16. 16:53

Utcára mentek az egyházi iskolák

Az egyházi iskolák támogatásának csökkentése ellen tiltakoztak az intézményekben tanulók szülei, tanárok és – bár részvételüket „nem kérték” – diákok ezrei délelőtt a budapesti Felvonulási téren. Úgy tűnik, a tüntetés elérte célját: a kormány tegnap úgy döntött, az egyházi iskolák megkapják a kistérségi kiegészítő támogatásokat.

Tibay Gábor

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Darnay Katalin felvételei
[/caption]

„Mi a baj velünk, hogy támadni kell minket?” – tette fel a kérdést hallgatóságának Kacsóh András nagycsaládos édesapa Budapesten, a Felvonulási téren. Kérdésére a többezres tömegből nem érkezett válasz, bár legtöbbjüknek nyilvánvalóan lett volna hozzáfűznivalójuk az elhangzottakhoz. Az egyházi iskolákban tanulók szüleit tömörítő Szülői Közösségek által szervezett, az iskolák támogatásának kurtítása elleni tiltakozásul összehívott demonstráción több ezren vettek részt: a tanulók szülei és tanárok mellett számos diák is eljött a fővárosba. A szónokok a megkülönböztetés megszüntetését, az önkormányzati iskolákkal azonos bánásmódot és megegyező állami támogatást követeltek. A Szülői Közösségek szervezet már hetekkel a bejelentett tiltakozó megmozdulás előtt elkezdte az aláírásgyűjtést a különbségek megszüntetéséért. Az ívek kitöltését a helyszínen is folytatták az aktivisták.

Mint az a téren elhangzott, az intézmények ugyanazt az egy főre jutó 156 ezer forintos támogatást szeretnék megkapni, mint amelyhez az önkormányzati intézmények hozzájutnak. Úgy vélik: az egyenlő munkáért egyenlő bért elve alapján az állam biztosítsa, hogy az egyházi közoktatásban dolgozókra kötelezően alkalmazni kelljen a közalkalmazotti bérkategóriát. A tiltakozó megmozdulás az egyházak szellemiségének megfelelően békésen zajlott, a kivezényelt rendőröknek jórészt annyi feladatuk akadt, hogy meleg teát osztogassanak a hidegben és esőben érkező szervezőknek és tüntetőknek. A színpadra lépő szónokok kiemelték: közel négyszáz egyházi iskola mintegy 108 ezer diákja, tanáraik és egyéb dolgozók nevében emelik fel hangjukat. Mint elhangzott, érthetetlen, az állam miért tesz különbséget polgár és polgár, intézmény és intézmény között a rendszerváltás után tizenöt évvel.

A jelenlévők nem csak az oktatási, de a szociális intézmények támogatásának radikális csökkentése ellen is tiltakoztak. Petíciójukban – melyet délután az Oktatási Minisztérium előtt Friss Róbert államtitkár vett át – többek között azt fogalmazták meg, hogy az egyházi fenntartású idősek otthonaiban az állami elvonások miatt egy átlagos gondozottnak jövőre 247 ezer forinttal, azaz havi mintegy húszezer forinttal kell többet fizetnie, mint eddig. A tiltakozók követelték: az egyházi kiegészítő normatív támogatás a tervezett 128 ezres mérték helyett érje el az önkormányzati intézményeknél tervezett 156 ezer forintos mértéket. Azt kérték továbbá, hogy az egyházi iskolák is kapják mindazon támogatást, melyet a helyhatóságok által működtetett intézmények is megkapnak. Ennek megfelelően kérik a bejáró tanulók utáni támogatást, továbbá a kistelepüléseken működő intézmények normatív támogatását. Szeretnének részesülni a többcélú kistérségi társulásoknak járó támogatásokban is. Szeretnék elérni, hogy az egyházi iskolákat ne zárják ki a nemzetiségi és gyakorlati oktatásra, illetve informatikai fejlesztési feladatokra fordított támogatásokból.

A demonstrálók Erdő Péter bíboros december 5-i sajtótájékoztatóját a színpad mögötti kivetítőn kisérhették figyelemmel. Az egyházi vezető akkor arra hívta fel a figyelmet: a rendszerváltozás utáni törvényalkotók helyesen mérték fel, hogy az egyházak termelő hátterüket elvesztve intézményeiket csak állami támogatással tarthatják fenn. A bíboros ugyanakkor azt is hozzátette: ezek az intézmények állami megbízásból, állami feladatot átvállalva teszik dolgukat, olyan állampolgárok javára, akik adójukat befizették. Az állami finanszírozást a jogegyenlőség kívánja meg, nem tekinthető külön kiváltságnak.

Deák Krisztina két fiával érkezett a tüntetésre a budaörsi Mindszenthy József Általános Iskolából. A reggel.hu-nak elmondta: lelkiismereti kötelességének érezte, hogy eljöjjön. Szerinte az egybegyűlteket nem az indulatok, hanem a tények vezérelték a Felvonulási térre. Hozzátette, veszélyben érzik iskolájuk működését, különösen annak fényében, hogy a szülők már eddig is rengeteg mindent adtak össze az iskolának.

Tóth János, a mezőtúri református gimnázium igazgatója mindenképpen azt várja, hogy az egyházi iskolák ne kerüljenek hátrányba a többi tanintézményhez képest. Kérdésünkre elmondta, iskolájukból Beszterczey András lelkész-elnökkel érkeztek, de az egyházmegyéből ennél többen jöttek, mikrobusz hozta őket a fővárosba.

A reggel.hu-nak a helyszínen – hangsúlyozottan szülőként – jelen lévő Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt vezetője azt mondta, egyetért a demonstrációval. Hozzátette, három gyermekét a ferencesek nevelik, ő maga pedig jól tudja, hogy az állam minden gyermektől százezer forintnyi támogatást von el, így csak az ő gyerekeitől háromszázezer forintot.

Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője a tiltakozó megmozdulást követően kijelentette: felháborítónak tartja, hogy az iskolák magasabb költségvetési támogatás elérése érdekében gyerekeket visznek az utcára. Az SZDSZ meggyőződése, hogy a tüntetőknek nincs igazuk – tette hozzá. Gusztos Péter ügyvivő szerint az egyházi iskolák támogatása az elmúlt években folyamatosan  emelkedett; a politikus szerint azok a normatívák, melyeket a kistelepülési iskolák kapnak, nem kellene hogy járjanak az egyházi intézményeknek. Mint mondta, a kormány szerdai ülésén úgy döntött, az egyházi iskolák mégis megkapják ezeket, noha a szakmai szervezetek sem értenek egyet ezzel.

Magyar Bálint oktatási miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette: okafogyott az egyházi iskolák tiltakozása, annak szervezői pedig nem elég tájékozottak. A tárcavezető szerint ugyanis a dolgozók közalkalmazotti bérbesorolását törvény rögzíti, így ha az egyházi intézmények dolgozói ettől való eltérést tapasztalnak, úgy a fenntartónál kell reklamálniuk. Magyar Bálint elmondta: a kormány döntése szerint az egyházi intézmények is jogosultak lesznek a bejárók utáni és kistérségi támogatásokra.

A miniszter szerint az elmúlt négy évben duplájára emelkedett a felekezeti iskoláknak adott állami támogatás: míg 2001-ben 21 milliárd, addig 2005-ben már 44 milliárd forintot fordítanak az egyházi intézményekre. Magyar Bálint SZDSZ-es párttársaihoz hasonlóan maga is „törvénytelennek és erkölcstelennek” tartja, hogy az iskolák diákokat vittek ki a tüntetésre.

Tibay Gábor Darnay Katalin felvételei -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában