Ország-világ

2005.12.08. 17:36

Vasvillával üldözött rendőrök

Az utóbbi hetekben elszaporodtak hazánkban a rendőröket ért támadások. Legutóbb egy újszászi járőr járt pórul, amikor kocsmai rendbontókat akart megfékezni.

Vég Márton

A verekedőket ugyan sikerült őrizetbe venni, de a rendőr nyolc napon túl gyógyuló orrcsonttörést szenvedett. Szintén ököllel vágtak arcon egy budapesti rendőrt hétfőn, pedig csak egy benzinkúti kávézó zárását ellenőrizte.

Az Országos Rendőr-főkapitányság féléves adatai szerint nyárig 208 rendőrt támadtak meg, tehát év végére ez a szám biztosan eléri a négyszázat is. A törvényt nem tisztelő állampolgárok ilyenkor nem válogatnak az eszközökben. A meggondolatlan tettesek lőfegyver mellett fejszét, vasvillát, sörösüveget és széket is igénybe vesznek akciójukhoz. Az esetek többségében persze puszta kézzel esnek neki az egyenruhásoknak, de ritkán az is előfordul, hogy megrugdossák őket. Még az sem tántorít el sok elkövetőt az erőszaktól, hogy a hivatalos személyek elleni fellépést sokkal súlyosabban bünteti a törvény. A statisztikákból az is kiderül, hogy a támadók általában ittas állapotban bátorodnak fel. Több mint száz esetben bizonyosodott be, hogy az elkövetők alkoholos befolyás alatt cselekedtek. A bódult ember kezében pedig szinte minden tárgy veszélyes fegyverré válhat.

A rendőröknek a kritikus helyzetekben gyorsan kell dönteni, hiszen saját testi épségük is veszélyben forog. Előírás azonban, hogy mindig a körülmények súlyosságának megfelelő eszközt válasszanak a dühöngők megfékezésére. Legtöbbször testi kényszerítéssel, bilincseléssel vagy könnygáz bevetésével teszik ártalmatlanná a szembeszegülőket. Néha azonban még ez sem elég, és figyelmeztető lövést kell leadni a levegőbe. A júliusi adatok szerint az erőszakos cselekményekben 136 rendőr sérült meg, közülük nyolc súlyosan.

A rendőrverés hivatalos személy ellen elkövetett bűncselekménynek számít, amelyet akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetnek. Az Ügyészségi Nyomozó Hivatalok 279 eljárást indítottak nyárig, tehát ez a szám mostanra tovább növekedett. Érdekesség, hogy 36 elkövető a gyengébbik nem soraiból került ki. Az ORFK szerint az adatokból megállapítható, hogy „az állampolgári fegyelem, az emberek tűrőképessége minimális, agresszivitásuk viszont növekedett. Az elkövetőkre az intézkedő rendőrökkel szembeni tolerancia teljes hiánya jellemző” – írja az ORFK sajtóiroda.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában