Ország-világ

2006.01.19. 07:02

Az orosz állam garanciát vállal Milosevicsért

Moszkva tanulmányozza a háborús bűnökkel vádolt volt jugoszláv elnök, Szlobodan Milosevics kérését, hogy Oroszországba utazhasson gyógykezelésre - közölte tegnap az orosz külügyi szóvivő

BAMA

Belgrádi értesülésekre hivatkozva az Újvidéken megjelenő Magyar Szó című napilap csütörtöki száma azt írja, hogy Oroszország már garanciát nyújtott a hágai nemzetközi törvényszéknek arra, hogy tiszteletben tartja az általa szabott feltételeket. "Oroszország tanulmányozza a kérdést. Minden jogi vonatkozást megvizsgálunk", mondta Mihail Kaminyin külügyi szóvivő az Interfax orosz hírügynökségnek, arra a kérdésre válaszolva, hogy Oroszország fontolgatja-e, hogy garanciát vállaljon Milosevics visszatérésére.

A volt jugoszláv elnököt emberiesség elleni bűnökkel vádolja a hágai nemzetközi törvényszék. A szív- és érrendszeri betegségben, magas vérnyomásban szenvedő Milosevics tavaly decemberben kérte ideiglenes szabadlábra helyezését, hogy gyógykezelésre az orosz fővárosba utazhasson. A hágai törvényszék elutasította a kérést arra hivatkozva, hogy nincs a birtokában Moszkva kezességvállalása. Emellett kétségeiket fogalmazták meg azért is, mert Moszkva korábban hasonló helyzetekben nem tartotta be az ígéretét.

A törvényszék attól tart, hogy a vádlottat Moszkvában rokonai fogadják, és amint Milosevics megérkezik, állapotát utazásra alkalmatlannak minősítik, áll a jelentésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában