Ország-világ

2006.01.13. 16:58

Bolti szarkák európai rangsora

A magyar bolti szarkák évente 74,2 milliárd forintos kárt okoznak, s ennek „köszönhetően" az ország a tizenhetedik helyet tudhatja magáénak 25 európai állam bolti lopási statisztikájában – derült ki a vonatkozó nemzetközi felmérésből (European Retail Theft Barometer – ERTB).

BAMA

A legutóbbi, 2005 közepén zárult tizenkét hónapos periódusban, amelynek keretében 25 európai ország 440 vezető kiskereskedelmi láncát vizsgálták, az áruházi tolvajok 29 milliárd euró, vagyis több, mint 7000 milliárd forintos kárt okoztak.

A felmérés szerint Nyugat-Európában az új biztonsági rendszerek, lopás-gátló technikák, szoftverek és elektronikai berendezések „hadrendbe állításának" köszönhetően évről évre csökken a bolti szarkák okozta kár, s ez a csökkenés a legutóbbi vizsgált periódusban 4 milliárd eurót, vagyis 1000 milliárd forintot tett ki.

Kelet- és Közép-Európában azonban számottevő javulás nem tapasztalható, sőt a legtöbb helyen folyamatos a növekedés. Magyarországon a vizsgált egyéves időszakban a lopások 74,2 milliárd forintos veszteséget okoztak. A vásárlók mellett a bűncselekmények mintegy harmadát (33,6 százalékát az áruházi alkalmazottak követték el).

Az elmúlt évben Nagy-Britanniában csökkent a legnagyobb mértékben – 13,2 százalékkal a kár értéke, de ennek ellenére továbbra is a britek vezetik az enyveskezűek feketelistáját.

Az ezüst a franciáké, náluk valamivel kevesebbet tulajdonítanak el illetéktelenül, őket követik a németek, az olaszok és a spanyolok. A korábbi évekhez hasonlóan Svájcban és Ausztriában a legkedvezőbb a helyzet. A legbecsületesebb ország címét Izlandnak ítélhetnék oda, ahol a bolti szarkák mindössze 27 millió eurós, azaz 6,8 milliárd forintos kárt okoztak az áruházi tolvajok.

Az abszolút számadatokat tekintve Magyarország a 17. helyet tudhatja a magáénak, bár a teljes kereskedelmi forgalomra vetített érték ennél rosszabb képet mutat: ebben a rangsorban ugyanis a negyedik legrosszabban értékelt ország. (szabadság)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában