Ország-világ

2006.01.20. 00:00

Egyszerű praktikák a mindig tiszta, ragyogó tűzhelyért

Csak egy pillanatra fordított hátat, s rögtön kifutott a leves? Mellécseppent a főzelék, kifröccsent az olaj? Ne mérgelődjön: némi rafinériával s rendszeres törődéssel nem okoznak bosszúságot a foltok. Íme néhány ötlet, melyekkel megelőzheti a bajt.

BAMA

Minél hamarabb, annál jobb
A kifutott tej, a zsíros és szószos paca könnyen ráég a fém főzőlapra. Ezeket a legjobb azonnal letörölni. Ha még nem fejezte be a főzést, vagy attól tart, hogy megégeti a kezét, fél óra múltán sem késő. A makacs foltot később fémszivaccsal a legkönynyebb eltávolítani, ha ilyen nincs kéznél, megteszi egy darab gombóccá gyúrt alufólia is. Legyen óvatos, mert a króm- és acélfelületeket könnyen megkarcolhatja.

Olajjal a rozsdásodás ellen
A sok vegyszer, a súrolás s a ráégett étel egy idő után kikezdi a gáztűzhely fém főzőlapját. Először csupán elhalványul, megszürkül, majd rozsdásodni kezd. Alapos tisztítás után ezért kenje be nagyon vékonyan olajjal. Így helyreáll az eredeti fénye, s a rozsdával szemben sem lesz olyan védtelen.

Ecettel a szagok ellen
A kifutott, odakozmált ételt az esetek többségében némi súrolókrém és egy jó szivacs segítségével könnyedén eltávolíthatja. Nem hiányozhat azonban konyhai kelléktárából az ecet sem, melynek már néhány cseppje semlegesíti a kellemetlen ételszagot.

Ne öblítse le a súrolókrémet
Ügyes trükk, ha az alapos tisztítást követően az utolsó igen vékony réteg súrolókrémet nem távolítja el a gáztűzhely főzőlapjai közül. A fehér krém néhány perc alatt láthatatlanná szárad, s kellemes illatot hagy maga után. Ennél is fontosabb azonban, hogy leheletvékony védőréteget képez a tűzhelyen, mely megakadályozza, hogy a következő főzés során leragadjanak a szennyeződések.

Ne hagyja a kerámialapra égni
Az elektromos tűzhelyek kerámiabevonatú főzőlapjának nagy előnye, hogy belesimul a tűzhely felületébe, így könnyebb rajta dolgozni. Azt viszont jó, ha tudja, hogy az üveg- illetve ceránfelület sokkal sérülékenyebb, mint a fém: a ráégett ételt nehéz karcolásmentesen eltávolítani, ezért a kifröccsenő ételt minél előbb távolítsa el a felületről.

Áztassa a tepsit, a sütőrácsot
A tepsire, sütőrácsra égett foltokat nem szerencsés mindjárt késsel vakarászni, mert megsérülhet a felületük. Inkább öntsön egy kis mosogatószert és citromlevet a tepsibe, engedje fel színültig forró vízzel, s tegye bele a sütőrácsot is. A szennyeződés néhány óra alatt fellazul, a friss citromillat pedig elnyomja az égett szagot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában