Ország-világ

2006.01.23. 17:52

Életveszélyben az utcán élők

Csúcson a gázfelhasználás. Előrejelzések szerint 86 millió köbméter gáz fogyott el tegnap Magyarországon, ami alig kevesebb annál a 87,5 milliónál, ami az ellátórendszer kapacitásának határát jelenti. A rendkívüli hidegben a hajléktalanok életveszélyben vannak.

Dreissiger Ágnes

A rendkívüli időjárás tegnap tizenöt települést zárt el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Tizennyolc alsóbbrendű útszakasz volt járhatatlan, és 24 úton csak folyamatos ekézéssel tudták tegnap fenntartani a forgalmat. Különösen nehéz volt a közlekedés a 37-es út Felsőzsolcs és Szerencs közötti szakaszán.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében négy járhatatlan út és négy elzárt település volt tegnap este. Ezen kívül további hét útszakasz volt nagyon nehezen járható, Kisvárdát, Dombrádot, Tiszadobot és Tiszaeszlárt csak nagy nehézségek árán lehetett megközelíteni. A mostoha időjárási körülmények miatt a dél-borsodi térség több településén, Borsodivánkán, Tiszabábolnán, Tiszadorogmán rendeltek el hétfőn tanítási szünetet az általános iskolákban. A közoktatási törvény ugyanis felhatalmazást ad a településeken a főjegyzőknek, hogy  kedvezőtlen időjárási és útviszonyok esetére rendkívüli szünetet rendeljenek el, ha az  intézmények működtetését nem látják biztosítottnak.

A vonatok is jelentős késésekkel indulhattak tegnap, a MÁV azonban nem fizette vissza az Intercity pótjegyek árát akkor sem, ha a szerelvények időjárási okokból többet késtek 15 percnél.

„A rendkívüli hideg miatt megsokszorozódtak a bejelentések a hajléktalanokkal foglalkozó diszpécserszolgálatoknál” – mondta Vecsei Miklós hajléktalanügyekért felelős miniszteri biztos. Az intézmények országosan összesen 9500 embert képesek befogadni. A hazánkat elért hidegben a  hajléktalanok közvetlen életveszélyben vannak, ezért az éjjeli menedékhelyek senkit nem utasítanak el. Hétfőtől megerősített szociálismunkás-hálózat dolgozik az utcákon, és ha kell, a nappali melegedők éjszaka is nyitva tartanak majd. Egy tavalyi felmérés szerint egyébként Budapesten legalább nyolcezer hajléktalan él, közülük nagyjából háromezren csak kivételes esetben mennek szállásra. Demszky Gábor főpolgármester 65 új férőhely megnyitását rendelte el tegnaptól a hajléktalanok számára.

„Sem az áram, sem a gázellátás biztonságát nem veszélyezteti a rendkívüli időjárás” – jelentette ki tegnap Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök hangsúlyozta, az előrejelzések szerint várható hideg miatt fel kell készülni a rendkívüli helyzetek kezelésére. A kormányfő hozzátette, nincs szükség további gázkorlátozásra azon túl, hogy 34 nagyfogyasztót már korábban átállítottak olajtüzelésre” – közölte a kormányfő. A gazdasági tárca vezetője felkészült a stratégiai kőolajkészletek felszabadításának engedélyezésére. Az energiabiztonsági stratégiai stáb 24 óránként ülésezik.

„A gázfelhasználás kapacitásának határához közeledik, de a kormány nem számít arra, hogy túllépi azt” – mondta tegnap Kóka János gazdasági miniszter. A tegnapi mínusz 11 fokos átlag mellett a Földgázellátó Rt. előzetes becslése szerint 86 millió köbméter volt a fogyasztás, ami éppen csak elmarad a kapacitások végét jelentő 87,5 milliótól.

Európa-szerte áldozatokat követel a rendkívüli hideg

Lengyelországban csak a hétvégén 27 ember fagyott meg, ezzel a tél halálos áldozatainak száma már 150-re emelkedett. A megfagyottak csaknem fele hajléktalan volt, 90 százalékukat ittas állapotban érte a halál. A lengyel gazdasági minisztérium közlése szerint Oroszországból 34 százalékkal kevesebb gáz érkezik a szokásos mennyiségnél, emiatt a nagyfogyasztók gázfelhasználását korlátozni kellett. Németországban ketten fagytak meg az ország déli részén. Törökországban is komoly gondot okoz a rendkívüli hideg. Isztambulban a havazás miatt egyetemeket zártak be és a Boszporusz-szorosban felfüggesztették a hajóközlekedést.

Dreissiger Ágnes Európa-szerte áldozatokat követel a rendkívüli hideg Lengyelországban csak a hétvégén 27 ember fagyott meg, ezzel a tél halálos áldozatainak száma már 150-re emelkedett. A megfagyottak csaknem fele hajléktalan volt, 90 százalékukat ittas állapotban érte a halál. A lengyel gazdasági minisztérium közlése szerint Oroszországból 34 százalékkal kevesebb gáz érkezik a szokásos mennyiségnél, emiatt a nagyfogyasztók gázfelhasználását korlátozni kellett. Németországban ketten fagytak meg az ország déli részén. Törökországban is komoly gondot okoz a rendkívüli hideg. Isztambulban a havazás miatt egyetemeket zártak be és a Boszporusz-szorosban felfüggesztették a hajóközlekedést. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában