Ország-világ

2006.01.13. 11:57

Elutasítja az élettársi kapcsolatok legalizálását a pápa

Miközben Olaszországban az egyneműek házasságának és a kétneműek házasságon kívüli együttélésének jogi szabályozásáról folyik élénk társadalmi vita, XVI. Benedek pápa határozottan kiállt a hagyományos családmodell és a hivatalosan megpecsételt házasság intézménye mellett.

BAMA

"Súlyos hiba a házasságon alapuló család szerepét azzal beárnyékolni, hogy elfogadjuk az együttélés hásasságon kívüli formáit", mondta a Szentatya Róma város és provincia, valamint Latium régió politikai vezetőivel találkozva. Azt javasolta, hogy a hagyományos köteléket megkerülő együttélési formák helyett inkább a házasulandó fiatalokat kellene a jelenleginél sokkal jobban támogatni. A helyi önkormányzatok például adhatnának lakbértámogatást a fiatal pároknak, mert sokszor a rendkívül magas lakásárak miatt nem tudnak családot alapítani. A pápa újból elítélte azt is, hogy Magyarországhoz hasonlóan az olaszországi klinikákon is folyik egy abortusz-tabletta tesztelése.

XVI. Benedek mostani vélemény-nyilvánításával arra reagált, hogy az olasz baloldali ellenzék vezére, Romano Prodi egykori miniszterelnök a napokban bejelentette, támogatja egy francia mintára készülő törvénycsomag kidolgozását, amely az egyneműek házasságát, a házasságon kívüli együttélési formákat ismerné el. Prodi még szeptemberben levelet írt az olaszországi homoszexuálisok szövetségének, melyben arról biztosította őket, hogy választási programjába mindenképpen beleveszi az egynemű házasságok támogatását. Olaszországban idáig még a heteroszexuálisok házasságon kívüli együttélését sem sikerült elfogadtatni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában