Ország-világ

2006.01.27. 13:38

Gyerünk, beszéljünk a szexről!

Gyermekünk szexuális felvilágosítása kínos feladatnak tűnhet. Pedig a nem kívánt terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek, valamint a lelki trauma elkerülése miatt jobb, ha felelősségteljesen, őszintén beszélgetünk vele a szexről. Hogy a reakció ne kínos hallgatás legyen, 10 fontos tanáccsal segítünk felkészülni a beszélgetésre.

Bánky B.

1. Ismerje el gyermekének, hogy a szex jó dolog. Ha arra próbálja ráhangolni, hogy a szexualitás szégyellni való, ne számítson rá, hogy bizalmába fogadja.
2. Sok fiút nyugtalanítanak korai szexuális élményei, mint az éjszakai magömlés és merevedés. A lányok ezzel szemben inkább büszkék arra, hogy elkezdtek menstruálni, s több információjuk van a testükről és a szexualitásról.
3. A szexualitást romantikus dolognak írja le. Magyarázza el, hogy a férfiak és nők közötti vonzalom egy apró, bátortalan mosollyal kezdődik, és hosszú ösvényen halad az első érintésig. A testi szerelemmel kapcsolatban fejtse ki, hogy bárhol meg lehet állni.
4. A lányoknak meg kell tanulniuk: ők hagyják jóvá a fiúk közeledését és bármikor mondhatnak nemet. Nem szabad szégyellniük ha valaki szexuális közeledésére elutasítással reagálnak. Ha nem viselkednek határozottan egy ilyen helyzetben, a fiúk incselkedésnek vélhetik visszahúzódásukat. A fiúknak meg kell tanulniuk, hogy kivárják a lányok beleegyezését és ne akarják olyasmire rávenni, amit a lány nem akar, még „gyengéd” erőszakkal sem.
5. Figyelje erősen gyermeke reakcióját, hozzászólásait. Minden generáció más és más szexuális szokásokkal, normákkal rendelkezik. Ezért ne abból induljon ki, ahogyan szülei végezték az Ön szexuális felvilágosítását.
6. Beszéljen nyíltan a védekezésről, az óvszer helyes használatáról. Hangsúlyozza, hogy ez az egyetlen olyan védekezési forma, amely védelmet nyújt a HIV-fertőzés és a nemi úton terjedő betegségek ellen.
7. Kérdezze meg tőle, szerinte mikor kell lefeküdnie valakivel. Tudassa vele, hogy ha bármilyen külső nyomásnak enged (például barátok, barátnők biztatásának), nem biztos, hogy jó élményeket szerez.
8. Kapcsolja össze a szexet a szerelemmel. Fejtse ki, hogy a szex az érzelmek fizikai megélése, amely szerencsés esetben elmélyíti az érzelmeket. Ne hallgassa el azt sem, hogy a szex érzékenyebbé teszi az embereket.
9. Egyik szülő sem úszhatja meg a beszélgetést, hiszen az anyák és az apák különböző nézőpontból beszélhetnek a szexről. Csak az anyák beszélhetnek hitelesen a nőkről a fiukkal, csak az apák magyarázhatják el a férfiak szexuális viselkedését a lányuknak.
10. A mozifilmek, újságcikkek, regények tartalmazhatnak olyan részeket, amelyekből sokat lehet tanulni a férfiak és nők kapcsolatáról, a szexről és az oda vezető útról. Igényesen válogassunk közöttük és ne féljünk megmutatni gyermekünknek, majd beszélgetni is kell róla.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában