Ország-világ

2006.01.12. 00:00

Ha már nem elég a hang, jöhet a kép is

Alig tíz éve még csak a nagyon gazdagok és az akcióhősök kiváltsága volt a videotelefonálás. Napjainkra azonban az ezt lehetővé tevő webkamerák teljesen hétköznapivá váltak.

Fülöp Zoltán

A webkamerák legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy roppant kisméretűek. Nem véletlenül: ezeket az egyszerű szerkezeteket többnyire videotele-fonálásra használják, ilyenkor pedig legcélszerűbb az előttünk álló képernyő tetejére helyezni a kamerát. De ha nem a beszélő arca, hanem egy város főtere vagy panorámája a fontos, akkor is hasznos a szerény méret. Azon túl, hogy egy téglányi videokamerát nehéz lenne ízlésesen elhelyezni, az ökölnyi apróságokat könnyen el lehet rejteni az időjárás viszontagságai elől.

Az elemzők korábban azt jósolták, hogy az árzuhanással párhuzamosan mindenki bekapcsolódik majd a videotele-fonálás világába. Úgy tűnik azonban,  hogy mégsem terjedt el a hétköznapi videotelefon. Az okokról több elmélet is született – az egyik magyarázat szerint egyszerűen nem akarjuk, hogy telefonpartnerünk betekinthessen a magánéletünkbe. Maradt azonban egy olyan terület, ahol a videotelefonálás valamelyest mégis gyökeret vert: ez pedig az üzleti szféra. Egy üzleti vállalkozás sikeréhez nélkülözhetetlen a gyors információáramlás és a hatékony kommunikáció.

A videokonferencia a vizuális kommunikáció leghatékonyabb és legköltségkímélőbb válfaja. Lehetővé teszi a közvetlen, interaktív és magas színvonalú kommunikációt egyszerre több felhasználó között úgy, hogy megmaradnak a személyes tárgyalás előnyei (látjuk a tárgyalópartnerek gesztusait, arckifejezéseit), ugyanakkor nem kell azok költséges és esetenként időigényes körülményeivel foglalkozni (utazás, szállás). A videokonferencia üzleti tárgyalások, prezentációk, tréningek, távoktatási programok, konzultációk lebonyolítására, bel- és külföldi információszerzésre és szolgáltatásra egyaránt alkalmas.

A videokonferencia bevezetése komoly költségmegtakarítással jár, így a beruházások gyorsan megtérülnek. A széles körű elterjedéshez a professzionális minőséget biztosító eszközök mellett az olcsó és hozzáférhető szélessávú internet is hozzájárult. A videokonferencia műszaki alapja a videoképek digitalizálása és nagyfokú tömörítése. A mai rendszerek kb. ezerszeres tömörítést használnak, ez teszi lehetővé, hogy ma már használható minőségű mozgókép is továbbítható. A kulcsszó a videokonferenciában a használhatóság, hiszen ilyen tömörítés mellett nem várható a tévében megszokott képminőség, de a használat során erre nincs is szükség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában