Ország-világ

2006.01.19. 08:14

Hamis márkájú kínai kerékpárok miatt perelnek

A Blata már régóta próbált a nyomára bukkanni annak, hogy kerülhet Csehországban forgalomba hamis Blata márkájú kínai kerékpár, és többször tett panaszt a kormányszerveknél is, mindhiába.

BAMA

December 26-án azonban a vámosok lefoglaltak 380 hamisított Blata márkájú kínai kerékpárt, melynek címzettje a prágai Noell cég volt, jeleneti a CENA hírügynökség. Habár az importőr tagadta felelősségét, és arra hivatkozott, hogy nem rendelt ilyen bicikliket, a Blata beperelte a céget. Az ügy nagy nyilvánosságot kapott, mivel Jiri Paroubek miniszterelnök három héttel ezelőtt írta alá az új kétoldalú kereskedelmi megállapodást Kínával, amely számos könnyítést tartalmaz, éppen ezért éles bírálat tárgya lett, mondván, hogy az a kínai cégeknek kedvez.

A Blata cég megpróbálta felpanaszolni ügyét akkor, amikor a kínai miniszterelnök Prágában járt és részt vett egy gazdasági konferencián, de a cégtulajdonost nem engedték be a rendezvényre. A Blata a hamis kínai kerékpárok piacra jutása miatt tavaly 160 millió korona (kb. 6,6 millió dollár) veszteséget szenvedett. Ezzel azonban nincs egyedül. A Petrof zongorakészítő, a Prokert konyhai felszereléseket gyártó és a Jablotron biztonsági elektronikai rendszereket előállító cég is már több panaszt nyújtott be a hatóságokhoz a hamisított kínai gyártmányok konkurenciája miatt, áll a jelentésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában