Ország-világ

2006.01.27. 16:47

Hírlapi kacsa volt a CIA-börtönök botránya?

A szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt vezetőjétől, Corneliu Vadim Tudortól indult az állítólagos titkos CIA-börtönök botránya – állítja pénteki számában a Cotidianul bukaresti napilap.

Lukács János, Kolozsvár

Tudor tavaly novemberben Romania Mare című lapjában közölt cikket arról, hogy a Konstanca melletti Kogalniceanu légibázison 23 arab foglyot kínoztak meg az amerikaiak. A Romania Mare hetilap köztudottan légből kapott információkat tálal tényként, hajmeresztő meséket közöl mindenféle bizonyíték nélkül, így Romániában alig akad ember, aki komolyan venné az abban leírtakat. Ennek ellenére az ominózus cikk bekerült az egyiptomi nagykövetség lapszemléjébe, amelyet Kairóba továbbított. A faxot onnan küldték tovább a többi külképviseletnek, az egyik küldemény pedig a svájci titkosszolgálat birtokába jutott. Innen már egyenes út vezetett a Blick terjedelmes anyagáig, majd a világszenzációig és az Európa Tanács Dick Marty-féle jelentéséig. A román napilap kiemeli, a jelentés alapját éppen a svájci hírszerzés által megszerzett fax képezi, így az egész történet hiteltelenné válik. „Vadim Tudor az egész világot beugratta” – állapítja meg a Cotidianul.

Lukács János, Kolozsvár -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában