Ország-világ

2006.01.03. 00:00

Idén már ellenőrizhetjük a személyi igazolványokat

Üzletkötéseknél, vagy például adásvételi szerződések elkészítésénél mostantól bárki ellenőrizheti, hiteles-e a másik fél személyigazolványa, lakcíme.

B. L.–F. P.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az elvesztett, ellopott igazol-ványokat körözötté nyilvánítják
[/caption]Ehhez egy kérelemben meg kell adni az igazolvány számát a Belügyminisztérium Központi Hivatalánál, vagy az interneten, az Ügyfélkapun keresztül. A dolog szépséghibája, hogy a hivatal legkésőbb 30 napon belül ad választ arra, hogy a kérdésés igazolvány valódi és érvényes-e. Ennyi időt pedig aligha vár egy-egy üzlet. Mi történik, ha valaki érvénytelen személyivel ír alá egy szerződést? – kérdeztük Nadrai Katalin ügyvédet.

Az ilyen szerződés semmis, szögezte le. Ha tehát megkötöttük a megállapodást, és a BM ezután értesít minket arról, hogy a másik fél azonosítója érvénytelen, a szerződésben foglaltak nem kötelezik a feleket semmire. Probléma akkor lehet, ha valaki előleget vagy foglalót ad, ennek visszaszerzése ugyanis külön bírósági procedúrát igényel. Ezért azt tanácsolja az ügyvéd: úgy kössük szerződésünket, hogy a vételárat, előleget vagy foglalót letétbe helyezzük addig, amíg az igazolvány lekérdezésének eredménye megérkezik. A szolgáltatásért igazgatási szolgáltatási díjat, 2350 forintot kell fizetni, ezért 5 lekérdezésre van lehetőség. Minden további lekérdezés 470 forintba kerül.

Egyelőre más adatot nem ad ki a Belügyminisztérium. Várhatóan július elsejétől viszont az ügyvédek, a közjegyzők valamint a végrehajtók minden, a személyi igazolványban, jogosítványban, útlevélben szereplő adathoz, így a fényképhez is hozzáférhetnek majd – nyilatkozta lapunknak Horváth Jenő ügyvéd, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke. Ám ők is csak akkor kérhetnek majd ilyen adatokat a Belügyminisztériumtól, ha igazolni tudják, hogy egy konkrét ügy, szerződéskötés kapcsán erre szükségük van. A lekérdezéskor pedig ellenőrzik azt is, hogy az ügyvéd az adott pillanatban tagja-e a kamarának.

Elavult lakcím miatt 30 ezer forintra büntetnek

Korábban a rendőrségnek nem volt tudomása arról, ha valaki elvesztette a személyi igazolványát, vagy ellopták azt, mivel ez nem került be a körözési jegyzékbe. Idén bejelentés után a jegyző elrendeli ezen igazolványok körözését, és ez bekerül a nyilvántartásba. Fontos változás, hogy ha valakinek a személyi igazolványában elavult lakcím szerepel, akkor az igazolvány érvénytelenné válik. Ha egy közúti ellenőrzésnél ez kiderül, 30 ezer forintos szabálysértési bírságot is kiróhatnak rá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában