Ország-világ

2006.01.21. 00:00

Kormánygarancia a termelőknek

Kormánygaranciát kap a három Bács-Kiskun megyei – helvéciai, izsáki és orgoványi – termelői csoport alkotta társulás, a HELIBOR Kft. Agárdy-telepi borászati üzemének megvásárlásához. Ezt Gráf József tudatta az érintettekkel szerdán. Az agrárminiszter az előző napon a helyszínen járt.

Pulai Sára

A helyi szőlőtermesztésre alapozva hozták létre évtizedekkel ezelőtt az Izsáki Állami Gazdaság Agárdy-telepi borászati üzemét, ahol kezdetben habzóbort, majd 1972-től pezsgőt gyártottak. A privatizáció során rt.-vé alakultak, amely tavaly tulajdonosi döntés alapján eladta a legfontosabb, maga által kifejlesztett termékeit, a jó nevű márkákat (Walton, Pompadour, Claudius, Voila). Maradt az üzem, amely most Cavern Rt. néven működik és vevőre vár.

A fent említett három termelői csoport tavaly úgy döntött, hogy társulást hoz létre az üzem megvásárlására, amelyet az agrárfejlesztési hitelprogramból igénylendő kölcsönből fedeznének. Az önrészre a tagok azóta már kiforgatták zsebeiket, s területarányosan – hektáronként 17 ezer forintot – „összedobtak”, s HELIBOR Kft. néven a cégbíróságon is bejegyezték a termékpályás szövetkezést. Mint projektcég, hitelek után néztek. Az eredménytelenség és dr. Balogh Lászlóval, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökével történt tárgyalásaik után oda jutottak, hogy Mondok József helyi polgármesterrel meghívják Izsákra az agrártárca miniszterét, Gráf Józsefet.

Kedden Kecskeméten volt az a tanácskozás, amelyet az FVM-hivatal a megyei önkormányzattal közösen szervezett a mezőgazdasági termelőknek. A fórum után az Agárdy-telepi pezsgőgyárba invitálták Gráf Józsefet. A vendéglátókkal közösen dr. Kiss Iván, a Cavern Rt. elnök-vezérigazgatója bemutatta az üzemet, amit magáénak szeretne a társulás, vagyis nyolcszáz termelő. A hosszan tartó szemle végén megkérdeztük a minisztert, hogy mi a benyomása az üzemről és milyen esélye van az izsákiaknak. – Nagyon tetszik az üzem. Nem gondoltam, hogy ilyen korszerű, jól felépített, s ekkora kapacitású. Többször is tárgyaltunk már a borászat termelőkhöz való juttatásáról. Azért is fogadtam el a meghívást, hogy személyesen is lássam, miről is van szó. Támogatom, hogy a termelők tulajdonába kerüljön.

A kormányban mindent megteszek azért, hogy így legyen. A miniszterelnökkel és a pénzügyminiszter úrral, akik pontosan értik a szándékot, még holnap tárgyalok az ügyről – mondta Gráf József, majd hozzátette: „Bízom benne, hogy a kormány megérti a törekvésem és támogatja”. A Parmalat esetében is sikerült, pedig nagyobb összegű garanciát kellett vállalni. Jelen esetben nem akkora hitelről van szó, hogy gondot okozna. Az agrárminiszter a szerdai tárgyalás után a kormánygarancia megadásáról értesítette az izsákiakat.

Oreskó Imre, az Arany Sárfehér Szőlő- és Bortermelők Szövetkezetének elnöke, az integrált termékpályás szövetkezés tagja tegnap lapunknak elmondta, hogy a legközelebbi lépés: a pezsgőgyár tulajdonosával tisztázzák az üzem megvételével, illetve átadásával kapcsolatos feltételeket.

az érintettekkel szerdán. Az agrárminiszter az előző napon a helyszínen járt. Pulai Sára -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában