Ország-világ

2006.01.24. 14:50

"Lassan már ki sem merjük ejteni: szeretet"

Többhetes késéssel most készült el XVI. Benedek pápa első enciklikája, melyet már nagy várakozás előzött meg világszerte. A negyvenoldalas, németül írt körlevél témája a szeretet.

BAMA

A Deus Caritas est (Isten maga a szeretet) című alkotás, melyet minden egyházközségnek megküldenek, arra a fő gondolatra épül, hogy az isteni és emberi szeretet adja a világ erejét. A Szentatya így indokolta témaválasztását: "A szeretet szót ma annyira gyakran használják és annyira elcsépelik, hogy lassan már ki sem merjük ejteni."

Mindenesetre Benedek pápa új szokást vezetett be azzal, hogy már az enciklika hivatalos megjelenése előtt beszélt a tartalmáról. Sőt nem csak ő beszélt róla, hanem az olasz sajtó is sokat foglalkozott vele. A lapok előre közölték legfontosabb gondolatait, szövegrészeit. Ezek szerint a körlevél még a testi szerelem kérdését is érinti. A pápa óva inti benne a híveket attól, hogy szeretet és hit nélkül létesítsenek erotikus kapcsolatot. "Az ilyen kapcsolat nem más, mint üres szexualitás, a szerelem áruvá válik, és ezáltal az ember is áruvá alacsonyodik."

XVI. Benedek németül fogalmazta meg körlevelét, melynek fordítási nehézségei okozták állítólag a késedelmes megjelenését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában