Ország-világ

2006.01.11. 00:00

Még a nőknek sem kell félniük egy olajcserétől

BAMA

A gonosz férfiak kaján vigyorral rikkantanak ki járgányukból, ha az országút szélén lerobbant autója mellett tanácstalanul ácsorgó nőt látnak. „Na mi van, mazsola? Talán kifogyott a benzin?” Aztán persze megállás helyett továbbhajtanak. Hogy ne kerüljön ilyen helyzetbe, előzze meg a bajokat. Az apróságokat, amikre a férfiak oly büszkék, a hölgyek is könnyen elvégezhetik.
Olaj Minden második tankolásnál ellenőrizze az olajpálcával
a szintet, ha nem szeretne pórul járni. Egyébként általában 15 ezer kilométer megtétele után kötelező az olajcsere, öregebb
és dízelautóknál gyakrabban, néhány új modellnél ritkábban.
Hűtővíz Soha nem lehet a minimum jel alatt, és túltölteni sem szerencsés a rendszert. Télen
az ablakmosó folyadékot is rendszeresen kell utántölteni fagyálló tisztítószerrel, hiszen jó dolog kilátni.
Fékfolyadék Kétévenként cseréltetni kell. A fékfolyadék nedvességet szív magába. Az eredmény a rendszerben meginduló rozsdásodás, amitől a fékek nem fognak jól. Ez pedig veszélyes.
A fékhez csak szakember nyúljon.
Abroncsok Havonta álljon meg a benzinkút pumpájánál. A nyomást barban adják meg. Általában az ajtók belső élén vagy
a tanksapka mellett megtalálja az előírt értéket. Ha az autó nagy terhelésnek van kitéve, 0,2 barral többet pumpáljon.
Elektromosság Nem működik a rádió? Elromlott vagy kiégett a biztosíték. Ez utóbbi alkatrész kis dobozban található, legtöbbször az utastérben, a műszerfal alatt. Vegye le a fedelét és cserélje ki a rossz biztosítékot. Fontos, hogy ugyanolyat tegyen a helyére, mint amilyet kivett. Ha az új biztosíték is kiég, komolyabb baj van, keresse fel a szakműhelyt.
Légszűrő Tízezer kilométer megtétele után sűrített levegővel érdemes átfújni, eltávolítani belőle a port. Húszezer kilométerenként viszont cserélje ki.
A motor hálás lesz, jobb és tisztább levegőt kap. A szűrő megéri az árát, cseréje után csökken a fogyasztás, a motor kevésbé kopik.
Lakk A fényezést védő felső lakkréteg olyan, mint a smink. Meglátszik rajta az idő, rongálja az eső, a tűző napsütés. Célszerű ezért évente kétszer keményviasszal átkenni a karosszériát. A hölgyek is festik magukat, az autó miért ne kaphatna egy kis sminket? Az apró sérüléseket azonnal fesse le, mert a rozsda kedveli az ilyen helyeket. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában