Ország-világ

2006.01.09. 10:55

Megkezdődött a Gongadze-gyilkosság pere

Kijevben hétfőn megkezdte a Gongadze-gyilkosság 4 vádlottjának perét a fellebbviteli bíróság. Az ukrán ügyészség négy rendőrt vádol azzal, hogy 2000 őszén elrabolta és megölte Georgij Gongadze ukrán ellenzéki újságírót.

BAMA

Az UNIAN közlése szerint Leszja Gongadze, a meggyilkolt újságíró édesanyja nem utazik Kijevbe, nem tartja fontosnak, hogy részt vegyen a vádlottak kihallgatásán.

Korábban a Szegodnya (Ma) lapnak sikerült megszereznie a Georgij Gongadze újságíró meggyilkolásának ügyében meghallgatott vádlottak beszámolóját. A három vádlott szerint ők csak a bűncselekmény első részének voltak a résztvevői, a holttest lefejezéséről és eltüntetéséről nem tudnak semmit. Azt állítják: az eseményekről sokkal többet tudna mesélni egy másik, még szabadlábon lévő vádlott, Olekszij Pukacs, akkori magas rangú rendőrtiszt, aki ellen nemzetközi körözést adtak ki.

Georgij Gongadze, aki az akkor hatalmon lévő Leonyid Kucsma elnök rendszerét gyakran bíráló Ukrajinszka Pravda internetes hírportál igazgatója volt, 2000 őszén tűnt el. Később egy Kijev melletti erdőben találták meg az ellenzéki újságíró lefejezett holttestét. Az általános vélekedés és az eddig nyilvánosságra került információk szerint az újságíró meggyilkolására Leonyid Kucsma elnök adott utasítást, a volt ukrán államfő azonban következetesen tagadta a vádat. (CENA)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában