Ország-világ

2006.01.19. 12:14

Mégsem pereskedik Romániában az Illyés Közalapítvány

"Nem volt amit a Székelyudvarhelyért Alapítvánnyal (SZA) szemben elveszítenünk, mivel nem is álltunk perben vele. Mind a Fővárosi Bíróság, mind az Ítélőtábla illetékesség hiányában elutasította a keresetlevelet, másodfokon is" - reagált Fritz Péter, az Illyés Közalapítvány (IKA) Felügyelő Bizottságának elnöke arra a Magyar Nemzetben megjelent állításra, amely szerint az IKA pert vesztett az SZA-val szemben.

BAMA

Szász Jenő, az udvarhelyi alapítvány elnöke kárpótlást vagy bocsánatkérést igényel, írja az erdélyi Új Magyar Szó. Szász Jenő és az általa elnökölt Székelyudvarhelyért Alapítvány 2002-ben közel 40 millió forintra pályázott az IKÁ-nál, civil központ létrehozása céljából. A pályázatban szereplő határidőig azonban nem valósult meg a cél, ezért az IKA vizsgálatot indított az SZA ellen, majd úgy döntött, visszakéri, ha pedig kell, visszapereli a megítélt összeget. Az IKA azonban végül nem fordult a romániai bírósághoz, írja a napilap.

Fritz Péter hozzátette, ő mindvégig ellenezte a pereskedéstől való eltekintést, de véleményével alulmaradt a kuratóriumban. "Azzal, hogy Romániában nem pereltük be az alapítványt, és az ügy elévült, precedenst teremtettünk, mert elfogadtuk egy pályázónak egy olyan támogatásra vonatkozó elszámolását, amelyet más célra fordított", fogalmazott Fritz. Az IKA belső elszámolási szabályzata kimondja, hogy nem pályázhat olyan szervezet, amely nem számol el időben, vagy a pályázati célok nem valósultak meg. Ezért - Fritz Péter szerint - a közalapítvány nem vonja vissza azt a döntését, miszerint az SZA nem kérhet tőlük támogatást, írja az Új Magyar Szó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában