Ország-világ

2006.01.06. 00:00

Most a programozóknak ajánlják a legtöbb pénzt

Az év elején sokan kezdenek álláskeresésbe, de az ajánlatok száma is megugrik ilyenkor. Általában 42–80 százalékkal emelkedik januárban a hirdetések száma az előző év decemberéhez képest – tudtuk meg Buda Szabolcstól, a jobpilot.hu internetes portál ügyvezetőjétől.

Tóth M.

Most elsősorban pénzügyi, informatikai, műszaki és értékesítési szakembereket keresnek. Közgazdász és könyvvizsgálói képesítéssel átlagosan 320–400 ezer forint közötti bruttó fizetésre számíthatnak a pályázók. Egy kezdő könyvelő 180–230 ezer forint közötti juttatást kaphat, míg három év tapasztalattal akár 450 ezer forint is elérhető. Az informatikusok köréből leginkább a SAP-tanácsadókat, a fejlesztőket, a projektvezetőket, a Java- és ABAP-programozókat keresik. Egy többéves tapasztalattal rendelkező programozó vagy tanácsadó havi 450–650 ezer forintos bruttó fizetést is kaphat. A kezdő mérnöki fizetések 160–260 ezer forint körül alakulnak, míg 2-3 év után 350– 550 ezer forintra emelkednek.

A tavalyi év utolsó negyede igen erős volt, ezért 2006 első hónapjaiban várhatóan szerény mértékben bővül az álláskínálat – mondta el kérdésünkre Baracskai Ferenc, a Hudson Global Recources, kelet-közép-európai részlegének vezetője. Szerinte nőtt a beruházási kedv, ennek köszönhető, hogy több az állás. A pályakezdők és az ötven év felettiek tudnak a legnehezebben elhelyezkedni, bár valami elmozdulás már történt. A multik gyakrabban keresnek az egyetemről, főiskolákról frissen kikerült fiatalokat. Míg vannak olyan cégek, amelyek kifejezetten az idősebbeket keresik a nagyobb szakmai tudás, tapasztalat miatt.

Aki állást keres, ne keseredjen el, ha nem talál rövid időn belül megfelelőt. Bucsai András, a Grafton Recruitment személyzeti tanácsadója szerint ugyanis általában 3–6 hónap szükséges  ahhoz, hogy valaki el tudjon helyezkedni.

Ismét nőtt a munkanélküliek aránya

2005. szeptember-novemberben a foglalkoztatottak száma 3 millió 930 ezer, a munkanélkülieké 305 ezer fő volt, ami 7,2 százalékos munkanélküliségi rátát jelent – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal csütörtöki gyorsjelentéséből. A munkanélküliek és a foglalkoztatottak száma egyaránt emelkedett. Utóbbiak 15 ezer fővel gyarapodtak, a munkanélküliek 44 ezer fővel 2004 szeptember-novemberéhez képest. a munkanélküliek több mint ötöde 2005. szeptember-novemberben a munkaerőpiacon kis számban jelen lévő 15–24 éves korosztályból kerül ki. Ebben a korcsoportban 19,5 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta, mely az előző évben 17 százalék volt.

a munkanélküliek több mint ötöde 2005. szeptember-novemberben a munkaerőpiacon kis számban jelen lévő 15–24 éves korosztályból kerül ki. Ebben a korcsoportban 19,5 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta, mely az előző évben 17 százalék volt. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában