Ország-világ

2006.01.19. 21:57

Öt síelőt ölt meg lavina

Öt síelőt ölt meg lavina csütörtökön a francia Alpokban, amikor a kijelölt pályát elhagyva siklottak le a hegyoldalon. Pedig a francia meteorológiai szolgálat felhívta a figyelmet a mai lavinaveszélyre, és arra is, hogy holnap hasonló lesz a helyzet.

BAMA

A francia hegyi csendőrség közlése szerint az egyik szerencsétlenség Savoie-ban, Villaroger-nél történt, ahol két síelőt sodort el egy másik síelő csoport által előidézett lavina. Bár az áldozatoknál volt olyan légzsák, melynek segítségével a lavina felszínén tudtak volna maradni, annyira hirtelen zúdult rájuk a hótömeg, hogy nem volt idejük felfújni a zsákokat.

Deux Alpes állomásnál egy síelőt sodort el a lavina 2000 méteres magasságban. Fél órával később már csak a holttestét tudták kiásni a 26 éves francia fiatalembernek. Ezzel egy időben ugyanebben a körzetben egy másik francia is életét vesztette a hóomlásban. Az ötödik áldozat Saint-Martin de Belleville-nél halt meg.

A francia meteorológiai szolgálat csütörtökön az erős havazás miatt felhívta a figyelmet a francia Alpokban fenyegető lavinaveszélyre, és hangsúlyozta, hogy hasonlók a kilátások péntekre is. Az utóbbi években átlag 27-en vesztették életüket lavinaomlások miatt minden esztendőben Franciaországban. Az áldozatok kilencven százaléka a síelés közben elindított hóomlás következtében halt meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában