Ország-világ

2006.01.25. 00:00

Program helyett ígéretek

Két és fél hónappal a parlamenti voksolások előtt még csak egyetlen parlamenti párt, az SZDSZ hozta nyilvánosságra választási programját. A többiek még hetekig kivárnak.

Éber Sándor

Elő a farbával – követeli az SZDSZ a többi párttól, miután vasárnap közzétették választási programjukat kampányindító nagygyűlésükön. A felszólítás ellenére a többi politikai erő csak február második felében közli programját. A két nagy párt túl későn áll ki a nyilvánosság elé választási terveivel – véli Kumin Ferenc. A politológus szerint ennek egyik oka az lehet, hogy még nem sziklaszilárdak az elképzelések, így azokon a hátralévő hetekben lehet változtatni. Ugyanakkor a hátralévő idő túl kevés lehet ahhoz, hogy az emberek érdemben, szakértők segítségével megismerhessék a programpontokat, például televíziós viták során – tette hozzá.

„Az MSZP választási programja a február 18-i kongresszuson kerül a nyilvánosság elé” – árulta el lapunknak Újhelyi István, a szocialista párt alelnöke. A dokumentum nem tartalmaz irreális bejelentéseket – hangsúlyozta Újhelyi, aki szerint egyáltalán nem későn kerül nyilvánosságra az MSZP választási programja. A dokumentum tartalmára utalva az alelnök elmondta: tovább- viszik az adó- és járulékcsökkentés reformját a 100 lépés programjának szellemében. A választási program fajsúlyos eleme lesz az államháztartási, államigazgatási és az egészségügyi reform. A dokumentumban hangsúlyos szerepet kap az uniós támogatások elosztása is.

A Fidesznek január elején kész volt a választási programja, amelyből már Orbán Viktor és a párt más vezetői több részletet is nyilvánosságra hoztak – mondta lapunknak Pokorni Zoltán, a párt alelnöke. Az egész program február végén vagy március elején kerül a nyilvánosság elé. Orbán Viktor a programból a közelmúltban jelentette be a munkanélküliség felszámolására szolgáló 10 százalékpontos tb-járulék-csökkentést, a családi adózás és az ingyenes gyógyszer bevezetését. Pokorni szerint a dokumentum tartalmazza a párt elnökének azokat a korábbi bejelentéseit is, amelyek a nemzeti garanciáról, a villany- és gázárcsökkentésről szóltak. Orbán újabb elemeket jelent be vidéki útjain és vasárnapi évértékelő beszédében is.

„Az oktatásban értékközvetítő nevelést szeretnénk megvalósítani, védelmeznénk a kis iskolákat, s a pedagógusbéreket központilag garantálnánk, nem a gyermeklétszámokhoz kötnénk” – avatott be Pokorni a nyilvánosan még el sem hangzott tervekbe. A Fidesz alelnöke nem tartja későinek választási programjuk közzétételét.

Az MDF terveit február végén vagy március elején fogadja el a választmányi ülés – mondta lapunknak Herényi Károly. A párt frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy elképzeléseiket addig is több fórumon keresztül ismertetik. Herényi programjuk legfontosabb elemének a gazdasági élet szereplői esélyhelyzetének javítását tartja. Az örökösödési illeték megszüntetéséről továbbra sem tettek le. Új elem, hogy a szomszédos országok mintájára 18 százalékos jövedelemadót vezetnének be.

Gazdából csinálna minisztert a Fidesz elnöke

Ha az országgyűlési választások után a Fidesz alakít kormányt, az agrártárca élére maguknak a gazdáknak kellene minisztert jelölniük – jelentette ki Orbán Viktor a Fidesz évértékelő beszélgetéseinek szentesi állomásán. Hozzátette: a mezőgazdaságból élőkön a választások után azonnal segítenének, elsősorban a magyar piac megnyitásával. Beszélt arról is, hogy csökkenteni kell azok terheit, akik gépkocsijukat munkába járásra, megélhetésükhöz használják. „Azok, akik vidéken, kis településen a gépkocsihasználat magas díja miatt érzik elzárva magukat a munkahelyektől, számíthatnak változásra a választásokat követően, számíthatnak ránk, ezt az állapotot meg fogjuk változtatni” – ígérte a volt kormányfő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában