Ország-világ

2006.01.22. 15:19

Szentmisét tartottak az áldozatok emlékére Hejcén

A lezuhant szlovák katonai szállítógép 42 áldozatáról emlékeztek meg vasárnap délben szentmisén a szerencsétlenséghez legközelebbi település, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejce római katolikus templomában.

BAMA

Bukoveczky Zoltán káplán a misén - amelyen képviseltette magát Szlovákia magyarországi nagykövetsége, és amelyre várták az áldozatok hozzátartozóit is, de azok a mostoha időjárás miatt nem érkeztek meg - egyebek mellett azt mondta: ez a szomorú esemény összehozta nemcsak a háromszáz lelkes abaúji falu és a környező települések népét, de két ország népét is. Nem ismertük azokat, akik itt vesztették életüket, nem itt laktak, nem itt élték életüket, nem itt várták őket haza, de mégis kicsit hejceiekké váltak - fogalmazott a káplán, akiknek szavait szlovák nyelvre is fordították.

Az oltár előtt - ahol egy kis asztalkán a 42 áldozat emlékére 42 mécses világított - arról szólt a pap, hogy akik életüket vesztették katonák, civilek voltak, fiatalok és idősebbek, férfiak és nők, és volt közöttük lelkipásztor is, aki hazája mellett Istenét is szolgálta.

Bukoveczky Zoltán megemlítette, hogy az áldozatok halálukkal hejceiekké váltak, ez az esemény összefogta az itt lakókat és a távolabb élőket, a magyarokat és a szlovákokat. Remélem, biztos vagyok benne, egyszer az öröm is összefogja majd az embereket - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában