Ország-világ

2006.01.24. 00:00

Tbilisziben ismét fÛtenek a konvektorok

CS. E. – F. K.

Ismét megindult Grúziába az orosz gázszállítás. A hét végén ugyanis több robbanás rongálta meg a két ország közötti fÕvezetéket, emiatt leállt az orosz export. A szállításokat egyelÕre csak részlegesen újították fel,
a teljes szállítás helyreállítása még napokig tart. A grúz elnök, Mihail Szaakasvili szerint a gázvezetékek felrobbantása szabotázsakció, amellyel azt szeretnék elérni, hogy „Grúzia térden állva másszon vissza Oroszországhoz”. Moszkva szerint viszont
a grúz vezetés a hisztérikus vádaskodással a Nyugatnál keres támogatókat újabb oroszellenes kampányához. Közben minden kétségét kizáróan bebizonyosodott, hogy a gázvezetékeket terrortámadás tette tönkre.
Az esetet elemzÕ újságcikkek úgy ítélik meg azonban, hogy az incidens végképp megrontotta a viszonyt Moszkva és a kis kaukázusi köztársaság között. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a gázszállítások leállását a másik két érintett ország, Azerbajdzsán és Örményország meglepÕ nyugalommal fogadta, s pánikhangulat nélkül hozott intézkedéseket az energiaválság elkerülésére.
A Gazprom cég idÕközben megnövelte az Azerbajdzsánnak szánt szénhidrogén mennyiségét, hogy annak egy részét továbbítsák a leginkább nélkülözÕ Grúziának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában