Ország-világ

2006.01.05. 20:09

Zűrök Európa kulturális fővárosában

Még alig néhány napja számít Európa kulturális fővárosának a görögországi Patrasz, máris mindenféle viták és vádaskodások árnyékolják be a nehezen kiküzdött dicsőséget. A helyzetet súlyosbítja, hogy alig három nap után lemondott a tervezett rendezvénysorozat művészeti igazgatója.

BAMA

2006-ra Görögország negyedik legnagyobb városa, Patrasz nyerte el az Európa kulturális fővárosa címet. Az újév beköszöntével azonban nem az ünneplés, hanem a civakodások ideje jött el a görög kikötővárosban. Szinte sokkolóan hatott, hogy Tánosz Mikrutszikosz zeneszerző, a kulturális program művészeti igazgatója már január 3-án bejelentette, lemond posztjáról. Azzal vádolja a szervezőket, hogy elszúrták a tervezést, és emiatt a kulturális programokhoz nem áll rendelkezésre a szükséges pénz. Mikrutszikosz azt mondja, nem vállalja az esetleges blamázst. Petrosz Tatulisz kulturálisminiszter-helyettes ingerülten ragált. Szerinte senkinek sincs joga, még a neves zeneszerzőnek sem, saját kényekedve szerint állami pénzeket követelni. Az illetékesek hamarjában válságülést tartottak, és Mikrutszikosz helyére kinevezték korábbi asszisztensét, Alexisz Alatsziszt, aki 2004-ben részt vett az olimpiai játékok emlékezetes művészi kísérőprogramjának szervezésében.

A viták állítólag már hónapok óta tartanak, és ahogy lenni szokott, igazából a politika áll a háttérben. A város szocialista polgármestere és a szintén szocialistaközelinek tartott Mikrutszikosz nem tudott közös hangot találni a konzervatív kormány által kinevezett rendezőbizottsági elnökkel. Előbbiek azt róják fel a kormánynak, hogy annyira csak az olimpia megrendezésére koncentrált, hogy a kulturális fővárossal kapcsolatos feladatokkal csak tavaly áprilisban kezdett el foglalkozni. Így alig néhány hónap maradt a szervezésre. A görög sajtó is egyértelműn a kabinetet hibáztatja, mert az illetékesek nem gondoskodtak a patraszi események reklámozásáról, népszerűsítéséről.

Mindezek ellenére a városnak sikerült összehozni egy 17,5 millió eurós kulturális programsorozatot. A rendezvények hat témakör köré összpontosulnak. Lesz egy nagyszabású Leonardo da Vinci kiállítás, ógörög drámákat fognak több helyszínen bemutatni, a Patraszba látogatók megismerhetik a bizánci egyházi művészetet. A tavaszi időszakban a költészet és a zene áll az események középpontjában, ahol főleg fiatal művészek mutatkozhatnak be. A rendezvények csúcspontja állítólag a hat hétig tartó karnevál lesz, amilyet még soha nem rendeztek korábban Görögországban. A rendezvényszervezők azt szeretnék, ha a Görögországba nyaralni tóduló turisták megállnának Patraszban, és résztvennének az eseményeken. Hogy ez így lesz-e, abban még kevesen biztosak. Rossz előjelnek tűnik, hogy egy nemrégiben készült felmérés szerint a görögöknek mindössze 16 százaléka tud arról, hogy idén Patrasz Európa kulturális fővárosa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában