Ország-világ

2006.02.05. 07:00

Szennyezi a környezetemet a szomszéd

Olvasónk szomszédságában egy vállalkozó több kamionnal dolgozik. A teherautókból hónapok óta a földre vagy az árokba engedi a fáradt olajat. Mit tehetünk?

BAMA

A történtekről a kedves olvasó tájékoztathatja a területileg illetékes környezetvédelmi felügyeletet – hívták fel erre a figyelmet a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A bejelentés nyomán a hatósági szakértő köteles kivizsgálni az ügyet. Ha bebizonyosodik, hogy a kamionos vállalkozó valóban szennyezi a közterületet, környezetvédelmi bírságot szabhatnak ki rá. Ennek mértéke függ a szennyezés nagyságától. A büntetés általában 50 és 500 ezer forint közé esik.

Amennyiben a szomszéd a mi saját birtokunkat (földünket, levegőnket stb.) szennyezi, polgári peres eljárásban kártérítést követelhetünk tőle. Ehhez azt is tudnunk kell, mekkora a kár, amelyet nekünk okozott. Vannak már független környezetvédelmi szakértők, akik ezt megállapíthatják. Megbízhatunk tehát egy ilyen szakembert, hogy mérje fel a kárt, és e dokumentum birtokában perelhetjük a másik felet. A bíróság maga is kiküldi a saját független szakértőjét a helyszínre. Ne féljünk a költségektől! Ha nyilvánvaló az igazunk, azaz a környezetszennyezés, a bíró kötelezni fogja a „tettest” a kár megtérítésére. Emellett az összes költséget, amely a bizonyítás révén minket terhelt, szintén neki kell megfizetnie.

Visszatérve a közterület-szennyezésre: ezt az önkormányzatnál ugyancsak bejelenthetjük. Nekik is van környezetvédelmi szakértőjük, aki kivizsgálja az ügyet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában