Ország-világ

2006.03.15. 18:57

400 műtárgy Zsigmond korából a Szépművészetiben

A Művészet és kultúra Luxemburgi Zsigmond korában címmel nyílik kiállítás március 19-én, vasárnap a Szépművészeti Múzeumban. A tárlaton csaknem négyszáz műtárgyat tekinthetnek meg az érdeklődők.

BAMA

"A tárlat költségvetését, a bemutatott tárgyak jelentőségét, mennyiségét, és a kölcsönző múzeumok számát tekintve minden idők legnagyobb magyar múzeumi vállalkozásának tekinthető" - áll a Szépművészeti Múzeum közleményében. A világ 19 országának mintegy 100 gyűjteményéből kölcsönzött, csaknem 400 műtárgyat bemutató tárlat anyaga Luxemburgi Zsigmond személyiségét és tevékenységét állítja középpontba. A június közepéig nyitva tartó kiállításon Zsigmond korának festészete, szobrászata mellett az ötvös- és aranyművészet, a kódexfestészet és a fegyverkészítés remekműveit mutatják be.

Sigismundus – Rex et Imperator
Művészet és kultúra Luxemburgi Zsigmond korában

Most először láthatók együtt Luxemburgi Zsigmond portréi a korszak jelentős közép-európai uralkodói rezidenciájának alkotásaival, így a budai vár szobraival, a legendás Szent György lovagrend emlékeivel és az erdélyi ötvösök világhírű remekműveivel. A Luxemburgi Zsigmondról és környezetéről alkotott képet a korabeli uralkodói udvarok és művészeti központok alkotásai egészítik ki.

A kiállításon bemutatott művek a világ száz nagy könyvtárából és múzeumából származnak: a magyar egyházi és közgyűjtemények mellett többek között a müncheni Bayerische Staatsbibliothek, a frankfurti Liebieghaus, a londoni British Museum, a párizsi Bibliotheque Nationale, a párizsi Louvre, a New York-i Metropolitan Museum, a szebeni Brukenthal Múzeum, a vatikáni Biblioteca Apostolica, a bécsi Kunsthistorisches Museum és az Österreichische Nationalbibliothek gyűjteményéből.

A Luxemburgi Zsigmondnak (1387–1437) és korának szentelt kiállítás a budapesti Szépművészeti Múzeum és a luxemburgi Musée national d''histoire et d''art közös vállalkozása. A kiállítást a luxemburgi és a magyar államfő védnöksége alatt, a két ország kormányának támogatásával 2006-ban Budapesten és Luxemburgban is bemutatják.

A válogatott alkotások Luxemburgi Zsigmond magyar király és német-római császár személyiségének és korának, az uralkodó művészi környezetét mutatják be. Középpontban Luxemburgi Zsigmond színes egyénisége, politikai pályafutása és mecenatúrája áll, de a császár életművét kísérő, vagy azzal kapcsolatba hozható kulturális és művészeti jelenségek és alkotások részletes bemutatására is sor kerül, kiemelve a jelenségek közül azokat, amelyek új megvilágításba állíthatják az uralkodót és Közép-Európa kultúráját.

A kiállításhoz magyar, francia és német nyelvű tudományos katalógus készült, s a kiállítást előkészítő tudományos konferencia anyaga is megjelent nyomtatásban. A múzeumban a 750 oldalas katalógus, a hagyományos kiállításvezető és a konferenciakötet is megvásárolható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában