Ország-világ

2006.03.09. 11:42

A hideg segít a belvíz- és árvízhelyzeten

Tovább árad a Kraszna alsó szakasza, így a folyó gátjainál változatlanul harmadfokú az árvízvédelmi készültség, a Túr mentén viszont már megszűntették az I. fokú készenlétet csütörtökön.

BAMA

A Kraszna vize Kocsordnál 27 centiméterrel emelkedett az elmúlt 24 órában, ezért szükség van a legmagasabb fokozatú készültség fenntartására. Kocsord és Nagyecsed között a Kraszna mentén, több helyen vízszivárgást észleltek, de beavatkozásra eddig még nem volt szükség. A folyó ágerdőmajori határszelvényében már apad a víz. Apad a Tisza is, ahol Tiszabercelnél vártak I. fokú készültségi szint feletti vízmagasságot a szakemberek, de az éjszakai fagyok miatt lelassult a hóolvadás, így megszűnt az ár utánpótlása. A hideg megállította a belvíz növekedését is Szabolcsban, az elöntött terület itt továbbra is 19 ezer hektár.

Az előrejelzések szerint csütörtökre várható a Tiszán levonuló árhullám tetőzése Tokaj és Tiszakeszi között, a vízszint ugyanakkor fél méterrel alatta marad az első fokú készültségi fokozat elrendelésének szintjétől. A következő napokban várható átmeneti enyhülés és csapadék hatására a Bodrog és a Tisza-Szamos vízrendszerben alakulhatnak ki újabb, többnyire kisebb árhullámok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában