Ország-világ

2006.03.16. 07:26

Bush a szabadság egyetemességéről 1848 kapcsán

Az ember szabadságvágyának az egyetemességét mutatta meg Magyarország példája az amerikai elnök szerint, aki részt vett a washingtoni kongresszusban szerdán az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

BAMA

A kongresszus és a magyar nagykövetség rendezvénye tisztelgés volt Magyarországnak a szabadság, a demokrácia ügyéhez való történelmi hozzájárulása előtt. Tom Lantos képviselő az 1848-as és az 1956-os forradalom mellett Magyarország történelmi teljesítményeként említette az osztrák-magyar határ, a vasfüggöny megnyitását is.

Bush elnök mintegy huszonöt percet tartózkodott az ünnepségen. Rövid beszédében kijelentette, Magyarország példája a türelem példája, annak a példája, hogy a szabadság vágya ott lakozik mindenkinek a lelkében és ezt a vágyat a zsarnokság nem olthatja ki. Az elnök utalt rá, hogy vannak, akik vitatják a szabadság egyetemességét és úgy vélik, hogy az nem mindenkinek jó, ő azonban hisz benne és a magyar példa is megmutatta, hogy a szabadság egyetemes. "Hiszem, hogy mindenki vágyik a szabadságra. Hiszem, hogy van egy Mindenható, és hiszek abban, hogy a szabadság a mindenható Isten ajándéka mindenkinek ezen a világon. És hiszek abban, hogy az Egyesült Államok, Magyarország és más szabadságszerető nemzetek kötelessége segíteni abban, hogy más népek is megvalósíthassák a szabadságot" - mondta az elnök.

Bush a demokrácia erejét demonstráló példaként említette a háborúk dúlta Európát, amely most szabad és békében él. Magyarországot a demokrácia egyik fénylő példájának nevezte, és kijelentette: "Megköszönjük a magyar népnek a példát. Megköszönjük hozzájárulásukat ahhoz, hogy Afganisztán és Irak is részesülhessen a szabadság áldásaiból. Megköszönjük, hogy szövetséges a béke megóvásában. Azért jöttem, hogy emlékeztessem Magyarország népét arra, hogy Amerika jó barátjuk" - mondta.

Az ünnepségen beszédet mondott Bill Frist és Harry Reid, a szenátus republikánus, illetve demokrata párti frakciójának a vezetője, Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti frakcióinak a vezetője, Dennis Hastert, a képviselőház elnöke. A megemlékezésen részt vett Anthony Williams, Washington polgármestere is.

Simonyi András, Magyarország washingtoni nagykövete bejelentette, hogy Williams polgármester, Tom Lantos és a magyar kormány egy emlékmű létesítését kezdeményezi a szabadságharcosok tiszteletére. A kokárdát viselő Herbert Walker, az Egyesült Államok budapesti nagykövete beszédében méltatta a magyaroknak a tudományhoz és a művészetekhez való hozzájárulását is.

A megemlékezés vége felé megjelent Donald Rumsfeld védelmi miniszter is, aki az MTI-nek nyilatkozva kijelentette: "A magyarok bátorsága és a szabadságvágya olyan hatalmas és elemi erejű volt, amely megérdemli, hogy méltóképpen megemlékezzünk róla. Nagyra értékeljük kapcsolatunkat Magyarországgal a NATO-ban és a kétoldalú viszonyban. Végül pedig azért is jöttem, mert nagy rajongója vagyok Tom Lantosnak, aki nagyszerű törvényhozó és államférfi és megtisztelve érzem magam, hogy itt lehetek."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában