Ország-világ

2006.03.02. 00:00

Csak gépelek majd, és mesélek

Néhány éve még szinte senki sem tudta, mi is az a blog, napjainkra azonban az internetes naplók a mindennapok szerves részeivé váltak. A blogok fontosságát világszerte elismerik.

BAMA

A blog a weblog rövidítése, eredetileg személyes, de publikus internetes naplót jelentett. Eredetileg valóban személyes  élménytárként használták, ám a klasszikus énblog is lehet hasznos, ha valakinek mozgalmas élete van, amiből érdekes írások születhetnek. Ha például valaki egy különleges helyen él vagy dolgozik, akkor könnyen meglehet, hogy blogja nagy népszerűségre tesz majd szert. Aratnak még a különböző ismert személyek blogjai, legyenek azok filmesek, zenészek, pornósztárok, vagy éppen politikusok.

A blog legfontosabb eleme a szubjektivitás. A bejegyzés általában a szerző saját véleményét is tartalmazza, az írónak nem kell semmilyen szabályhoz igazodnia. Szabadabban tudja az olvasó számára értelmezni, hogy az adott hír miért fontos (vagy miért nem az), és hogy annak milyen következményei lehetnek. A téma szubjektív kifejtése a blogok tematizáltságát figyelembe véve sokszor tekinthető inkább egy szabadabban megfogalmazott szakvéleménynek.

Egy friss felmérés szerint naponta körülbelül 75 ezer blog születik, amelyekhez összesen 1,2 millió új bejegyzés társul. Jelenlegi becslések szerint 27 millió internetes napló lehet világszerte – ez éppen nyolcmillióval több, mint amennyit tavaly októberben regisztráltak. A növekedési folyamat egyre jobban megfigyelhető: a Technorati statisztikája szerint elvileg öt és fél havonta megduplázódik a blogok száma.

A blogírás mára általános tevékenységgé vált, és nemcsak a magánemberek, hanem komoly cégek is indítottak ilyeneket tevékenységük támogatására. A blogok többségét rendszeresen frissítik, de persze nem ritka az sem, hogy valaki belekezd a naplóírásba, azután hónapokig vagy évekig nem születik új bejegyzés. A jelentésből az is kiderül, hogy 13,7 millióra tehető a megjelenésüket követő harmadik hónapban is aktív blogok száma, 2,7 millió bloger pedig legalább hetente egyszer frissíti naplóját.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában