Ország-világ

2006.03.03. 00:00

Jelentősen visszaesett a baromfihús-fogyasztás

BAMA

Húsz százalékkal kevesebb baromfiterméket vásárolnak Magyarországon, amióta itthon is megjelent a madárinfluenza.
Az ágazatnak több milliárd forintos veszteséget okozhat havonta a kereslet csökkenése, ami főként a friss csirkehúst érinti. Visszaesett a baromfitermékek exportja is, ami havi szinten kétmilliárdos veszteséget jelent az ágazatnak. A tenyésztők helyzetét tovább rontja, hogy a hipermarketek egyre olcsóbban adják a baromfit. A termelők szerint nem elég a kormány által tervezett 6 milliárd forint a madárinfluenza okozta többletkiadásokra, s további támogatásokat szorgalmaznak.
Negyven állatorvos járja a madárinfluenza terjedése megelőzésének érdekében azokat a főváros környéki településeket, ahol elhullott vízi szárnyast találtak – közölte Virsinger György, a Pest Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás vezetője. A Horányhoz közel fekvő települések után Szentendrén és Százhalombattán is számba veszik azokat a portákat, ahol szárnyasokat tartanak. Az orvosok a higiéniai előírások fokozott betartására hívják fel a figyelmet. Javasolják, hogy az ólak ajtaja elé fertőtlenítő ládákat helyezzenek el. A kivezető utak mentén szúrópróbaszerű rendőri ellenőrzéseket tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában