Ország-világ

2006.03.25. 00:00

Kavics, Kisherceg és Dömper

B. Bea


Vaskos közhely, de a magyarok roppant találékonyak. Ezt a szülők leginkább kreatív névadási hajlandóságukkal szeretik bizonyítani.
Annak ellenére, hogy utónévkönyvünk sem vékonyka, sokan még mindig szeretik Elvisről, a királyról, kedvenc latin-amerikai szappanopera-hősükről vagy szeretett mesefigurájukról elnevezni gyermeküket.
Persze akadnak ennél extrémebb esetek is. Az utóbbi idők egyik legszokatlanabb névválasztása például a Kavics volt. Erre a főváros nyolcadik kerületében vetemedett egy házaspár. Egy másik család pedig ahhoz ragaszkodott, hogy a frissen érkezett trónörökös Antoine de Saint-Exupéry mesehősének nevét viselje. Annak ellenére, hogy a Magyar Tudományos Akadémia nem engedélyezte, egy bírósági per után végül a Belügyminisztérium adta áldását a Kisherceg név használatára. Szerencsére a Dömper névtől végül megmenekült az a kisfiú, akinek apukája sokáig ragaszkodott elképzeléséhez, hogy gyermekkora legkedvesebb játékáról nevezze el őt. Kóbór pletykák szerint olyan is akadt, aki mindenáron Radiátornak szerette volna hívni elsőszülött csemetéjét. Sikertelenül.
De nemcsak a szívüknek kedves mesefigurák, tárgyak vagy játékok, hanem a dél-amerikai szappanoperák népszerű szereplői is elragadják a szülői fantáziát: így gyakori, hogy Kovács vagy Szabó Delphineák, Raffaellók és Robertók rohangálnak a játszótereken.
A babáknak egyébként a magyar utónévkönyből szabadon választhatnak a szülők akár két keresztnevet is. Ha az apuka vagy anyuka külföldi, akkor származásának megfelelő utónevet is gond nélkül kaphatnak a gyerekek. A túlságosan kreatív keresztneveket viszont a Magyar Tudományos Akadémiánál kell engedélyeztetni. Elutasítás esetén, ha a szülők hajthatatlanok, a Belügyminisztérium dönt a névadásról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában