Ország-világ

2006.03.21. 18:11

Kéri a kőolajat a csecsen elnök

Csecsenföld új kormányfője azt szeretné, hogy az orosz államszövetséghez tartozó kis köztársaság legyen gazdasági szabadterület.

Csák E.

Ramzan Kadirov és parlamenti támogatói emellett meg akarják kapni a  kőolaj feletti rendelkezési jogot is. Ettől remélik, hogy Csecsenföld egyszer le tudja róni hatalmas adósságait, gazdasága talpra áll, és megszűnik a szakadár törekvések egyik fő oka. Egy hete a grozniji parlament nem hagyta jóvá az idei költségvetést, s azt kérte Moszkvától, növelje hatszorosára a büdzsét. A Novije Izvesztyija című lap értesülése szerint azonban nem a pénz a kevés, hanem a szakember. A csecsen vezetés valójában csak a rendelkezésére bocsátott összeg egyharmadát költi el.

"Új megoldásokat" szorgalmaz a Moszkva-Groznij viszonyban Alu Alhanov csecsen elnök is. Az egyik ilyen "megoldás" a Csecsenföldön kibányászott kőolaj feletti rendelkezési jog. A szénhidrogén-vagyon részvényeinek jelenleg csak 49 százaléka van csecsen kézben, a többségi tulajdonos az orosz Rosznyefty. A köztársági vezetők ezt szeretnék megfordítani úgy, hogy Groznij rendelkezik a döntési jogot biztosító 49 plusz két százalékkal. Groznijban azt remélik, hogy több éves tárgyalás után rövidesen megszületik a követeléseiket is tartalmazó hatalom-szétválasztási egyezmény Moszkvával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában