Ország-világ

2006.03.21. 08:17

"Ketrecben" tartottak nagyszülei egy másfél éves kislányt

"Egy Olaszországban dolgozó román prostituált másfél éves lányát ketrecben tartják, a macskával együtt, a nagyszülők alkoholisták és idegbetegek" – egyes források szerint olasz újságírók "fedezték fel" még tavaly az esetet.

BAMA

Az olasz Vöröskereszt ennek nyomán "expedíció" szervezésébe fogott, hogy megmentsék a gyermeket az egy köbméteres légterű ketrecből. Az ügy iránt több külföldi civil szervezet, illetve gyermekjogvédő is érdeklődött.

Az Observator de Bacau on-line napilap cikkében arra hívja fel a figyelmet, a több médium által szenzációként tárgyalt történetben több apró csúsztatás is került. A nyomtatásban hetente megjelenő lap szerint az anyuka a szomszéd faluban él, és nem prostituált, a kislányt a "ketrecben", vagyis egy házi készítésű járókaféleségben tartották ugyan, de ugyanakkor szabadon mászkálhatott és játszhatott.

Az tény azonban, hogy míg a nagyszülők dolgoztak, a dobozra egy fémrácsot tettek, hogy nehogy a gyerek kimásszon és valami baleset érje.

A lap által megkeresett megyei gyermekjogvédelmi szakemberek szerint – akik múlt héten csütörtökön, három nappal az ügyről botrányként beszámoló médiatudósítások megjelenése után szálltak ki a helyszínre – a sajtó eltúlozta a dolgot. Az egyedüli "zavaró körülmény", amit tapasztaltak, a hihetetlen szegénység volt, amiben a nagyszülők éltek. A kislány egészségi állapota mindezek ellenére jó volt, megkapta a szükséges oltásokat, nem volt alultáplált sem.

Az anya tiltakozott az ellen, hogy a gyereket hivatásos nevelőszülők felügyeletébe utalják. A gyermekjogvédelmi szakemberek a bírósághoz fordultak, amely pénteken azonnali hatállyal úgy döntött, a gyereket egy nevelőcsaládhoz viszik. A gyereket ideiglenesen el is helyezték új otthonában; a gyermekjogvédelmi szakemberek ugyanakkor az Antena3 tévéadónak azt nyilatkozták, amint megállapítást nyer, hogy családja is képes megfelelőképpen gondoskodni róla, a kis Mariana visszamehet hozzájuk. (observator de bacau/transindex)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában