Ország-világ

2006.03.10. 14:08

Kínos olasz kapcsolat

Vádat emelt a milánói ügyészség Berlusconi miniszterelnök és az angol David Mills ellen, jelentették be pénteken. Berlusconi esetében ez nem tűnik túl nagy hírnek, viszont az angoloknak nagyon kellemetlen az ügy, hiszen Mills személyében a brit kulturális miniszterasszony, Tony Blair miniszterelnök egyik legközelebbi bizalmasának férjéről van szó.

Matula Judit

Az olaszországi ügyészség korrupció miatt kívánja bíróság elé állítani az olasz kormányfőt és az angol jogászt. Az ügyészek most egy bíróval konzultálnak, hogy az Olaszországban is hamarosan esedékes választások közepette el lehet-e indítani a bírósági eljárást a miniszterelnök ellen.

A vád szerint Berlusconi 600 ezer dollár kenőpénzt fizetett Mills-nek az 1990-es években, hogy legyen hamis tanú két korrupciós ügyében. Mills, aki nemzetközi jogász, állítólag közreműködött több olyan offshore cég megalapításában, amelyik Berlusconi vállalatbirodalmához, a Fininvesthez tartozik. Az olasz miniszterelnök ezen a héten úgy nyilatkozott, még csak nem is ismer Mills nevű embert. Mr. Mills 2004. évi kihallgatásán azt mondta, hogy ajándékba kapta a 600 ezer dollárt, később viszont visszavonta vallomását, és azt állította, hogy az összeg egy nápolyi hajótulajdonostól származik, aki az ügyfele. Az illető azonban ezt kerekperec letagadta. Az ügy jelenleg itt tart. Olaszországban nem sokakat rendített meg, hiszen ott már szokva vannak a hasonló estekhez, Nagy-Britanniában azonban meglehetősen nagy politikai vihart kavart. Mr. Mills ugyanis Tessa Jowell jelenlegi kulturális miniszter férje, aki Blair miniszterelnök egyik legközelebbi bizalmasa. Egyelőre annyi fejlemény történt, hogy a miniszterasszony a napokban bejelentette: különvált rossz hírbe keveredett férjétől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában