Ország-világ

2006.03.08. 17:09

Közös védelmi tervek az EU-ban

Repülőgép-hordozó hajók közös építéséről írt alá emlékeztetőt Nagy-Britannia és Franciaország. A megállapodás első ütemében a felek 146 millió eurót fordítanak a tervezésre. A tervezett két angol hajó közül az elsőt 2012-ben kívánják vízre bocsátani, a franciák 2014-et célozták meg. A repülőgép-hordozók 80 százalékban azonosak lesznek.

Csák E.

Az egyezmény érdekes uniós vonatkozása, hogy a két európai hatalom a fejlesztéssel példát akar mutatni az EU tagországainak a hadiipari és a katonai műszaki-tudományos együttműködésre. Az európai K+F 70 százalékát jelenleg Nagy-Britannia és Franciaország állja, s szeretnének ezen az arányos változtatni.

Brüsszelben már felállt egy közös intézmény, az Európai Védelmi Ügynökség (EDA). A 80 fős kormányközi szervezet feladata az, hogy támogassa az EU Tanácsát és a tagországokat a védelmi képesség növelésében, a válságkezelésben illetve a békefenntartásban, s „kitalálja” a jövő védelmi igényeit. Más szavakkal fogalmazva az a cél, hogy „betöltsék a kollektív lelkiismeret szerepét és tükröt mutassanak a tagországok védelmi minisztereinek” - mondták el lapunknak az EDA vezetői. Az ügynökség elég nehezen indult be, de mint megtudtuk, már olyan konkrét programokon dolgozik, mint a katonai repülőgépek légi tankolásának és a páncélozott harci járművek típusainak egységesítése.

AZ EDA szükségességét egyes bírálók megkérdőjelezik, mondván, átfedések lesznek az EU védelmi erő és a NATO között. A válasz erre az, hogy nem minden uniós ország  tagja a NATO-nak, másrészt össze kívánják hangolni a fejlesztési-tervezési tevékenységét. Az Egyesült Államok egyébként ötször annyit költ katonai célú fejlesztésre, mint valamennyi európai ország együttvéve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában