Ország-világ

2006.03.16. 14:33

Markó radikálisabb mint a radikális székelyek?

A csütörtöki román média szinte kivétel nékül foglalkozik a Március 15-i erdélyi rendezvényekkel. A beszámolók többsége arról ír, hogy fölöslegesen kongatták meg a vészharangot a Székely Nagygyűlés miatt.

Szőke László

A bukaresti Gandul napilap címoldalán Markó Bélát radikálisabbnak nevezi, mint a Székely Nemeti Tanács által szervezett székelyudvarhelyi nagygyűlés felszólalóit. A lap azért támadja Markó Béla RMDSZ-elnököt és kormányfő-helyettest, mert beszédében azt hangsúlyozta, hogy a székelyföldi román anyanyelvű hivatalnokoknak meg kell tanulniuk magyarul.

Markó szó szerint a következőket mondta: Tud már ismét magyarul a hivatal, vagy ahol nem tud, ott rá kell kényszerítenünk, hogy megtanuljon. A rendőr is, a postás is, mindenki, aki a mi kenyerünket eszi. Mert ezt most már így kell felfogni: aki itt a Székelyföldön hivatalnok, az a mi kenyerünket eszi. Végtére is a mi adónkból, a székely ember adójából kapja a fizetését, nem másból. Akkor pedig tessék megszólalni magyarul, vagy ha nem tud valaki, aki hivatalt visel, tanuljon meg.

A székelyudvarhelyi nagygyűlés autonómia-kiáltványát szokványosnak titulálja a lap, semmi újdonságot nem tartalmazott - írja. Azzal kapcsolatban, hogy felmerült Basescu államfő udvarhelyi látogatása azt hangsúlyozzák, hogy politikai hiba lett volna a "radikálisok" rendezvényén a legmagasabb szintű állami közméltóság részvétele. Székelyföldi, székelyudvarhelyi románt is idéznek, aki azt nyilatkozta: ha Basescu elment volna a Székely Nagygyűlésre, akkor ő Brassóba emigrált volna.

A tudósítások kiemelik azt is, hogy Szász Jenő és Tőkés László is kedvezően beszélt Traian Basescu államfőről, amiért az nem zárkózott el a párbeszédtől a Székely Nemzeti Tanáccsal és a Magyar Polgári Szövetséggel, szemben az RMDSZ csúcsvezetésével, akik közül egyetlen tisztségviselő sem vett részt az udvarhelyi ünnepségeken. Ők külön, Kézdivásárhelyen ünnepeltek.

Azoknál a lapoknál különben, ahol az online változatokon az olvasóknak hozzá lehet szólni a cikkekhez, hozzávetőlegesen háromszor annyian nyilvánítottak véleményt a magyarok autonómiatörekvéseiről, mint más témák esetén. Ez is azt bizonyítja, hogy még mindig hálás a magyar téma elsősorban a román bulvármédiában. Egy-egy szélsőséges, magyarellenes kirohanás még mindig sok olvasót, hallgatót, nézőt vonz Romániában. Szakmai körökben tartja magát az az álláspont, hogy a magyar témát a román média úgy kezeli, mint népszerű, nagy érdeklődést eredményező tematikát, az időről-időre napvilágra kerülő magyarellenes cikkek születésében ez is közrejátszik. Március 15 mindig ilyen esemény...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában