Ország-világ

2006.03.18. 07:00

Megfenyegették a barátomat, mit tegyek?

VESZÉLYBEN Olvasónk barátját életveszélyesen megfenyegette egy közös ismerősük. A hölgy teljesen odavan, szeretné megvédeni a személyt, aki fontos neki. Mit tehet az érdekében?

BAMA

Az életveszélyes fenyegetés nem játék – a fenyegetőnek sem. A törvény ugyanis így hangzik: aki félelemkeltés céljából bűncselekmény elkövetésével megfenyeget valakit vagy annak hozzátartozóját, egytől hatvan napig terjedő elzárással vagy akár 150 ezer forintos pénzbírsággal büntethető. Feltéve, ha a fenyegetés az érintett életére, testi épségére vagy egészségére vonatkozik. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. A fenyegetőt a sértett feljelentheti a rendőrségen, aminek nyomán a hatóság eljárást indíthat. A fenyegetés megtörténtét azonban bizonyítani kell. Ezt megtehetjük tanúkkal, akik látták, illetve hallották az esetet. A magnófelvétel ugyancsak hasznos lehet, mert általa a nyomozók már elindulhatnak az ügyben.

Ha ilyesmi történik velünk, a fenyegetést semmiképpen ne viszonozzuk hasonlóképpen fenyegetéssel. Ebben a helyzetben ne éljünk a „kölcsönkenyér visszajár” elvével. Másképpen se válaszoljunk agresszíven – ne mi akarjunk lenni a James Bond filmek hőse. Azt a saját érdekünkben hagyjuk meg a moziszínészeknek. Sosem tudhatjuk ugyanis, mennyire gondolja komolyan az illető a mondottakat. Lehetséges, hogy nagyon is. Vagy indulataink láttán „pattan el” az agya. Elképzelhető, hogy fegyver van nála, amit használni szottyan kedve. A fenyegetőt bárki, tehát a sértett barátja is feljelentheti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában