Ország-világ

2006.03.14. 08:28

Megkérdőjelezte a kitüntetéseket az államfő

Sólyom László köztársasági elnök csak fenntartásokkal írta alá a kormány, illetve Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által a március 15-i kitüntetésekre előterjesztettek listáját. Az államfő meggyőződése szerint ugyanis a díjakra javasolt személyek között szerepelnek olyanok, akiknek legmagasabb szintű állami kitüntetése – az alkotmány értékrendje alapján – nem támogatható.

Vég M.

Sólyom egyúttal beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, hogy a testület tisztázza a ma nem egyértelmű kérdést: milyen indokok alapján tagadhatja meg a jövőben a köztársasági elnök az állami kitüntetések adományozását. „A kitüntetettek személyére a Széchenyi-, illetve Kossuth-díj Bizottság, valamint szakmai és civil szervezetek tesznek javaslatot, a listát a kormány változtatás nélkül továbbítja a köztársasági elnöknek” – reagált Batiz András kormányszóvivő. Kiszivárgott információk szerint az államfő Mosonyi Emilt, Marjai Józsefet és Fekete Jánost nem tartja méltónak az elismerésre. Előbbi vízmérnökként vett részt a bősi duzzasztó tervezésében, Marjai tíz évig volt miniszterelnök-helyettes a Kádár-rendszerben, míg Fekete a rendszerváltozás előtt a nemzeti bank elnökhelyetteseként dolgozott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában