Ország-világ

2006.03.24. 07:41

Műtárgyvédelmi információs iroda alakul

A műgyűjtemények, műtárgyak biztonságának, valamint az illegális műkereskedelem visszaszorításának érdekében Műtárgykereső Adattár és Információs Iroda alakul. A lopott műkincsek adatbázisát tartalmazó program tesztelése néhány hónap múlva kezdődik.

BAMA

A bűnüldözés helyett a bűnmegelőzést kívánja szolgálni a Műtárgykereső Adattár és Információs Iroda. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának tájékoztatása szerint a létrejövő intézmény célja a műgyűjtemények, műtárgyak biztonságának, a tulajdonosok biztonságérzetének növelése, a legális műkereskedelem támogatása (és az illegális visszaszorítása), az uniós normák átvétele a műtárgyakról való gondoskodás terén, az Európai Unión belüli bűnmegelőzési, bűnüldözési és műtárgyvédelmi programokhoz való kapcsolódás hátterének kiépítése, valamint az ellopott műtárgyak felkutatásának segítése.

Az intézmény ezeket a célokat a lopott műtárgyak adatbázisának felállításával és használatával, valamint a nemzetközi kapcsolatok hasonló profilú magán és hivatalos szervezetekkel történő együttműködéssel valósítja meg. Az iroda továbbá együttműködik a rendőrséggel, a vámőrséggel, a műkereskedőkkel és szervezeteikkel, a biztosítótársaságokkal, a hazai és külföldi múzeumokkal, biztonságtechnikai szakértőkkel, az Unescoval, az Interpollal és az Europollal.

A szervezet információt szolgáltat és gyűjt, tanácsot ad, konzultál, közvetítő kapocs szerepét tölti be a rendvédelmi szervek, a köz- és egyházi gyűjtemények, a kereskedők és a műgyűjtők között, oktatást szervez, és kiadványokat publikál.

Az iroda megalapításához szükséges együttműködési megállapodást szerdán írta alá a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokság és az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője. A lopott műtárgyak keresésére szolgáló adatbázis szoftverének tesztelése 2-3 hónapon belül megindulhat - közölte a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában