Ország-világ

2006.03.29. 07:00

Nálunk is tilos lesz az utcán cigizni?

FÜSTMENTESEN Olvasónk allergiás a dohányfüstre. Ha a közelében cigarettáznak, rosszul lesz. Örül, hogy Skóciában a nyilvános helyeken betiltották a dohányzást. Nálunk is várható ez?

BAMA

Az angolszász országokban más a törvényhozás, mint nálunk – mondta dr. Schneider Péter jogász. A nemdohányzók védelméről szóló törvény ugyanakkor nálunk is megszületett. A jelenlegi szabályok szerint középületekben, állami intézményekben, munkahelyeken kizárólag az arra kijelölt helyeken szabad füstölni. Akkor is, ha ez a hely az utcán, a ház előtt van.

A törvényt persze sokan nem tartják be, illetve ahol igyekeznek eleget tenni neki, az sem kielégítő. Vegyünk példaképpen egy vendéglőt. Bizonyos asztaloknál szabad dohányozni, másoknál nem. Ez korántsem oldja meg a problémát, hiszen a dohányfüst fittyet hány a levegőben húzott láthatatlan vonalnak. És a nemdohányosok, különösen az olyan érzékenyek, mint amilyen a kedves olvasó, továbbra is szenvednek.

Felmérésekkel kimutatható, évente hányan halnak meg egy országban az aktív és a passzív dohányzással összefüggésbe hozható betegségekben. Ez szintén olyan irányba lendítheti a törvényhozást, ami a füstmentes környezenek kedvez. De nálunk rövid időn belül nem várható olyasfajta drasztikus intézkedés, mint amilyen a napokban Skóciában lépett életbe – vélekedik a jogi szakember. Létezik azonban civil szervezet, amely a kulturált dohányzásért született meg. Nekik egyik fontos céljuk, hogy passziójukkal ne zavarjanak másokat, ne károsítsák embertársaik egészségét.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában