Ország-világ

2006.03.30. 17:40

Negyven százalékkal több magyar HIV-pozitív

Hat éve nem volt ennyire magas a HIV fertőzöttek növekedésének üteme Magyarországon. Egyre több fiatal nő kapja el a fertőzést, az intravénás kábítószer-használó fertőzöttek száma viszont továbbra is alacsony.

Dreissiger Ágnes

Negyven százalékkal több HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon tavaly, mint egy évvel korábban. 2004-ben 23 új esetet vettek jegyzőkönyvbe, 2005-ben ez a szám már 33-ra nőtt. Hasonlóan nagyarányú emelkedést legutóbb 2000-ben jegyeztek fel a szakemberek, amikor csaknem megduplázódott a regisztrált HIV-pozitívok száma. A betegek 70 százaléka – akik évekkel ezelőtt fertőződtek – csak az idén fordult orvoshoz. Az adatokból kiderül, hogy mára több heteroszexuális új fertőzött van, mint 2004-ben, az intravénás kábítószer-használó fertőzöttek száma viszont továbbra is alacsony.

Szlávik János, a fővárosi László Kórház főorvosa lapunknak azt mondja, jelenleg 1200 betegről tudnak, de a fertőzöttek száma egyes becslések szerint ennek akár a háromszorosan is lehet. Mivel nagyon sokan maguk sem tudnak a fertőzöttségükről, s ez csak később jelenik meg a statisztikákban, a szakember szerint a regisztrált betegek száma a következő években is emelkedni fog. A főorvos az egyik legnagyobb veszélyforrásnak a kábítószerhasználatot jelöli meg, ám állítása szerint eddig sikerült megakadályozni, hogy a heroint rendszeresen használók körében megjelenjen és elterjedjen a fertőzés. Szlávik János szerint egyre több fiatal lány fertőződik meg a vírussal, legtöbben közülük olyan férfiakkal létesítettek szexuális kapcsolatot, akik a vírussal erősen fertőzött – leginkább afrikai – országból érkeztek.

„Bár sokan még mindig azt hiszik, hogy az AIDS halálos betegség. Valójában nem az, hiszen akár több évtizedig is el lehet vele élni, ha időben kiszűrik, és ha a páciens rendszeresen szedi a felírt gyógyszereket” – állítja a főorvos. Azokban az országokban, ahol viszonylag ritka a betegség – így Magyarországon is –, még mindig téveszmék lengik körül a kórt. Szlávik János szerint meglepően tájékozatlan a lakosság, nem ritka ugyanis, hogy az emberek azt hiszik: a betegség nyállal is terjedhet. Magyarországon 1986 óta összesen több mint 500 AIDS-beteget regisztráltak, s az elmúlt húsz évben 276-an haltak meg a betegség következtében.

Miközben hazánk még viszonylag kedvező helyzetben van, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint két év alatt megháromszorozódott az AIDS elleni gyógykezelésbe bevont betegek száma a szegény és átmeneti gazdaságú országokban, és 2005 végére elérte az 1,3 milliót. Az ENSZ két egészségügyi szervezetének jelentése ugyanakkor megállapította, nem sikerült elérni a kitűzött célt, miszerint 2005 végére hárommillió beteg részesüljön az életmentő antiretrovirális kezelésben. Évente több mint 570 ezer 15 év alatti gyermek hal meg AIDS-ben, többségüket édesanyjuk fertőzi meg.

Tablettával az AIDS ellen?

Az amerikai betegség-ellenőrző és megelőzési központ HIV-kutatási laboratóriumának vezetője, Thomas Folks bejelentette: két, a HIV-fertőzöttek és AIDS-betegek kezelésében eddig is használt gyógyszer kombinációja nemcsak azt akadályozta meg, hogy a kísérleti majmok megfertőződjenek, de hónapokkal a szer abbahagyása után sem következett be a fertőzés. A Truvada nevű tabletta embereken való tesztelésére programot indítottak Thaiföldön, Botswanában és az USA-ban. A kutatási program vezetője ugyanakkor körültekintésre int, de a magyar szakemberek is azon a véleményen vannak, óvatosan kell kezelni az eredményeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában