Ország-világ

2006.03.10. 11:18

Németország mérnököket keres

Miközben rekordokat dönt a munkanélküliek aránya Németországban, legalább 15 ezer olyan álláshely van, amelyet nem tudnak betölteni a vállalatok, mert nem találnak megfelelően képzett mérnököket, állítja az egyik szakmai szervezet.

BAMA

A régen nem látott munkanélküliség miatt Németországban sokan kritizálják azokat a vállalatokat, amelyek külföldre telepítik tevékenységüket, vagy külföldi alvállalkozókkal végeztetik el megbízásaik egy részét. Ennek azonban legtöbbször az az oka, hogy a cégek otthon nem találnak megfelelő munkaerőt, derült ki egy felmérésből, melyet a Cebit számítástechnikai szakvásáron végeztek el. A németországi mérnökök szövetsége, a VDI által összeállított kérdőíven arra a kérdésre, hogy „telephelyét azért viszi-e külföldre, mert nem talál otthon megfelelő munkaerőt?” a müncheni szakvásáron kiállító német cégek vezetőinek közel nyolcvan százaléka felelt igennel. Ezt alátámasztotta az egyik legismertebb német munkaközvetítő iroda is. Munkatársai szerint szinte hihetetlen, de miközben 67 ezer munkanélküli mérnököt tartanak nyilván, bizonyos feladatokra egyszerűen nem találnak embereket. Főleg olyanokból van hiány, akiknek már legalább néhány éves szakmai tapasztalatuk van.

A Siemens munkaügyi vezetője például elmondta, hogy tavaly csaknem két és félezer mérnöki állásra nem találtak megfelelő jelentkezőt, és hasonló gondról számolt be az Airbus repülőgépgyár vezetője is. A Siemens például tavaly egy közel kétmilliárd eurós üzletet szerzett meg Szaud-Arábiában, de a munka egy részét kénytelen volt külföldi alvállalkozókra bízni, mert nem tudott elég szakembert toborozni Németországban. A német mérnökszövetség felmérése szerint körülbelül 15 ezer mérnökre lenne még szükség az országban. Elsősorban olyanok hiányoznak, akik az alkalmazott kutatásban, termékfejlesztésben profik, valamivel jobb a helyzet a termelő és az értékesítési szférában, összegezték a munkaügyi szakemberek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában